managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europees uitstootbeleid niet optimaal

Posted by managing21 on oktober 24th, 2006

De meeste landen van de Europese Unie zijn veel te royaal met het toewijzen van vergunningen voor de uitstoot van koolstofdioxide aan energieverslindende ondernemingen. Dat stelt Europees Commissaris voor milieu Stavros Dimas. Gemiddeld zouden alle onderzochte EU-lidstaten gemiddeld vijftien procent boven de afgesproken uitstoot zitten. 

De landen van de Europese Unie moeten elk een plan indienen voor het Europese emissiehandelssysteem. Daarin wordt bepaald hoeveel koolstofdioxide de ondernemingen mogen uitstoten. Bedrijven die onder die norm blijven, mogen die rechten doorverkopen aan bedrijven die de norm niet kunnen halen. Op die manier wil Europa bedrijven financieel aanmoedigen de uitstoot te beperken.

Europees Commissaris Dimas zegt echter dat de emissiehandel ondergraven dreigt te worden door de lankmoedigheid van de EU-landen. Tot nu toe werden de plannen van zeventien lidstaten door de Europese Commissie bekeken. Gemiddeld zit men volgens Dimas ongeveer vijftien procent boven de afgesproken norm. Dimas wil de voorstellen nu terugsturen om door de betrokken landen bijgestuurd te worden.