managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Air Zimbabwe niet voor budgetreizigers

Posted by managing21 on oktober 25th, 2006

De Afrkaanse luchtvaartmaatschappij Air Zimbabwe moet niets hebben van budgetreizigers. De verlieslatende maatschappij heeft immers aangekondigd de prijzen van zijn tickets op al zijn binnenlandse en internationale vluchten met vijfhonderd procent te verhogen. Daardoor zullen alleen de allerrijkste inwoners van het land nog met het vliegtuig kunnen reizen. 

Zwimbabwe verkeert in een zware economische crisis, de ergste sinds het land in 1980 onafhankelijk werd. De inflatie bedroeg vorige maand meer dan duizend procent. Daardoor zijn ook de kosten voor Air Zimbabwe gigantisch gestegen, zodat de maatschappij ook draconische tariefverhogingen moet doorvoeren. Een vliegtuigreis heen en weer tussen Londen en Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, kost nu 7.460 dollar.

De Centrale Bank van Zimbabwe had vorige week aangekondigd dat het Air Zimbabwe en andere verlieslatende staatsbedrijven niet langer meer zou ondersteunen. Woordvoerders van de vliegtuigmaatschappij vertelden aan het persbureau dat er daardoor niets anders overbleef dan zijn tarieven te verhogen. “De prijzen van de producten en diensten die we gebruiken stijgen maandelijks met minstens 150 procent,” aldus de woordvoerder.

Het officiële inflatiecijfer van Zimbabwe bedraagt 1.000 procent, maar volgens financiële experts ligt de reële inflatie dichter bij de 4.000 procent.