managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Groei geneesmiddelensector neemt af

Posted by managing21 on oktober 25th, 2006

De groei op de wereldwijde markt van geneesmiddelen zal vanaf volgend jaar vermoedelijk afnemen. Dat zegt het gespecialiseerde studiebureau IMS Health. Die vertraging zal volgens de analisten vooral veroorzaakt worden door de zwaardere concurrentie van de generische geneesmiddelen in de Verenigde Staten en de grotere prijsdruk in Europa. Die fenomenen zullen de snel stijgende vraag in ontwikkelingslanden overschaduwen. 

De markt van de voorgeschreven geneesmiddelen zal volgens IMS Health volgend jaar wellicht met vijf tot zes procent stijgen tot ongeveer 685 miljard dollar. Dit jaar was er een groei vastgesteld van zes tot zeven procent. Dit jaar worden ongeveer dertig nieuwe middelen gelanceerd. Ook volgend jaar zouden er tussen de 25 en 35 nieuwe geneesmiddelen op de markt komen.

Maar vele van die nieuwe producten vormen een behandeling tegen relatief zeldzame ziektes, zodat ze niet zoveel inkomsten genereren als middelen tegen onder meer cholesterol en hartziektes, waarmee miljoenen patiënten worden behandeld. De markt in de Verenigde Staten zou volgend jaar zelfs een daling kennen van vier tot vijf procent. Een aantal geneesmiddelen – met een omzet van ongeveer tien miljard dollar – verliezen dan in de Verenigde Staten immers hun patentbescherming.

In Europa zou de groei terugvallen tot drie of vier procent, want in verscheidene Europese landen worden maatregelen genomen om het gebruik van generische geneesmiddelen te stimuleren. Opkomende markten zoals China, India, Brazilië en Turkije zullen volgend jaar voor een groei van meer dan tien procent zorgen. Deze landen vertegenwoordigen echter amper 17 procent van de totale markt. De Verenigde Staten alleen al zijn goed voor 42 procent van de markt.