managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Eén op vijf werknemers wordt gepest

Posted by managing21 on oktober 25th, 2006

Eén op vijf Britse werknemers wordt uitgescholden of lastig gevallen. Dat blijkt uit een studie van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). Vooral ethnische minderheden, vrouwen en gehandicapten zijn volgens de onderzoekers de voornaamste slachtoffers. 

Volgens het CIPD hebben 29 procent van ethnische werknemers last van dergelijke praktijken, tegenover 18 procent bij de blanken. Bij gehandicapte werknemers liep het probleem zelfs op tot 37 procent van de ondervraagden. Bij niet-gehandicapten bedraagt dit 18 procent.

Het gaat volgens de onderzoekers daarbij om oneerlijke kritiek en persoonlijke aanvallen, maar ook om verbaal en fysiek geweld. “De werkgevers moeten dit probleem ernstig nemen,” aldus CIPD-woordvoerder Mike Emmott in de krant The Guardian. “Het kan het vertrouwen, de moraal, de motivatie en de gezondheid van het slachtoffer in gevaar brengen, dat daardoor minder productief en efficiënt dreigt te worden.”

Emmott wees er echter op dat pesters niet altijd herkennen wat ze aan het doen zijn en dat slachtoffers dikwijls terughoudend zijn om hun beklag te maken. Daarom moeten werkgevers volgens hem extra alert zijn en het probleem tot een onderdeel maken van de opleiding binnen het bedrijf.