managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amnesty International roept bloggers op

Posted by managing21 on oktober 27th, 2006

De vrije meningsuitdrukking staat onder grotere druk dan ooit voordien. Dat zegt Amnesty International. De organisatie wil daarom dat bloggers hun solidariteit met Amnesty naar voor brengen en het opnemen voor collega’s die omwille van de inhoud van hun online dagboeken in de gevangenis werden opgesloten.

“Vrijheid van meningsuiting is ook online een recht, geen privilege,” aldus Steve Ballinger van Amnesty International. “Dit recht moet echter verdedigd worden. Daarom vragen we bloggers om hun solidariteit te tonen met internetgebruikers die gevangenisstraffen riskeren voor hun kritiek op de overheid.”

Amnesty International wil dat bloggers de verhalen van gearresteerde collega’s publiceren en zich duidelijk achter het recht op online vrijheid van meningsuiting scharen. “Het Internet Governance Forum (IGF), dat eind deze maand in Athene van start gaan, moet duidelijk beseffen dat de online gemeenschap bezorgd is om de vrije meningsuiting,” aldus nog Ballinger.

Hij voegde er aan toe dat vele regeringen technologie gebruiken om de vrije stroom van informatie onder zijn burgers te onderdrukken. “Mensen zijn opgesloten voor hun mening in een e-mail of een website,” benadrukte hij. “Websites en blogs zijn gesloten en firewalls werden gebouwd om de toegang tot informatie te blokkeren.” Grote bedrijven zoals Yahoo en Google werden bekritiseerd voor de assistentie die ze aan regeringen leveren door het beschikbaar stellen van die controletechnologie.