managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Meeste zakenreizen zijn overbodig

Posted by managing21 on oktober 27th, 2006

Zakenreizen zijn in veel gevallen niet nodig en gaan zelfs ten koste van de efficiëntie van het bedrijf. Dat is de conclusie van een onderzoek van het studiebureau Ipsos Mori bij internationale zakenreizigers. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf daarbij toe dat een deel van de gemaakte zakelijke reizen helemaal niet nodig waren.

 

Opmerkelijk is dat tijdens deze zakenreizen de zakelijke belangen ondergeschikt worden. De reizen worden vooral ondernomen om te socializen en om andere culturen te leren kennen. Daarnaast gaf 15 procent van de ondervraagden aan dat zakenreizen ten koste gaat van hun productiviteit en 44 procent zegt door die reizen zelfs gestresseerd te raken.

Toch lijkt er voorlopig geen grote daling van het aantal zakenreizen verwacht te moten worden. De meeste zakenlui zeggen zich er ook bewust van te zijn dat vliegtuigen slecht zijn voor het leefmilieu, maar hoewel 40 procent onder hen zichzelf milieubewust noemt, gaat slechts negen procent ook daadwerkelijk minder op reis.

Nuttig om weten is uiteraard dat het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Tandberg, een aanbieder van visuele communicatiemiddelen die vele zakenreizen overbodig zouden moeten kunnen maken.