managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Racismebestrijders ontevreden over Google

Posted by managing21 on oktober 27th, 2006

Google weigert Australische en Nieuw-Zeelandse extreem-rechtse weblogs te sluiten. Dat stelt de antiracismegroep FightDemBack. Volgens die organisatie staan op Blogger, de weblogdienst van Google, sites die aanzetten tot haat en privégegevens van linkse activisten publiceren. 

Gratis webhostingbedrijven zoals Angelfire en Tripod hebben op vraag van FightDemBack websites van racistische groeperingen van het internet gehaald. Google weigert echter in te gaan op de vraag van de organisatie. FightDemBack wijst onder meer naar de website van organisaties als Patriot Alliance Downunder en het antisemitische Red Watch New Zealand.

“Blogger is absoluut ongevoelig voor klachten over racistische en neo-Nazistische content,” aldus FightDemBack tegenover de krant The Sydney Herald Tribune. “We hebben hen al verscheidene keer gewezen op de aanwezigheid van discriminerende weblogs.” In samenwerking met andere providers zou FightDemBack op twee jaar tijd al een dertigtal Nazistische of racistische websites hebben laten sluiten.

“Google wil wellicht de vrije meningsuiting van het individu niet beperken,” geeft FightDemBack toe. “Maar we hebben het hier over zuivere discriminatie. Dit is geen politiek. Dit is terrorisme. De blogs zijn in overtreding met de gebruiksovereenkomst van Blogger.”

Blogger zegt niet verantwoordelijk is voor de inhoud van de weblogs van zijn gebruikers en zegt de weblogs in kwestie pas te kunnen en zullen verwijderen indien het bedrijf daar door een rechter wordt verplicht. “Blogger is een aanbieder van instrumenten om content te creëren, maar geen verdeler van die content,” aldus het bedrijf in een reactie.