managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Greenpeace verbannen van Mac-expo

Posted by managing21 on oktober 27th, 2006

Actievoerders van Greenpeace zijn verwijderd van een Londense MacExpo, nadat andere deelnemers aan de tentoonstelling hadden geklaagd over het gedrag van de milieuorganisatie, die Mac-producent Apple ertoe wil brengen milieuvriendelijker te werken.

Greenpeace nam aan de MacExpo deel met zijn campagne ‘Green My Apple’. Die moet het computerbedrijf stimuleren om zijn milieupolitiek te verbeteren. In september werd een speciale website gecreëerd om het gebruik van toxische chemische stoffen in de productie van de Mac-computer en de iPod aan te klagen. Bovendien hekelde Greenpeace ook de gebrekkige recyclagepolitiek van Apple.

Greenpeace had op de MacExpo een eigen stand gekregen, maar was volgens de expodirectie gewaarschuwd geen foto’s te nemen op andere standen en alleen pamfletten uit te delen aan hun eigen stand. “Het was een waardevolle stand met een waardevolle boodschap, maar Greenpeace heeft zijn contract verboden,” aldus de expodirectie.

De Greenpeace-stand bleef voor de rest van de expo gesloten en de organisatoren benadrukten niet van plan te zijn de deelnamekosten van Greenpeace terug te zullen betalen. Greenpeace had het over een compleet overdreven reactie. “We proberen de marktleider in design uit te dagen om ook een marktleider in milieu-innovatie te worden,” aldus een woordvoerder tegen The Register. “We dagen Apple uit om volgend jaar een productgamme te hebben waarin geen zwaar toxische materialen meer zitten.”