managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 30th, 2006

Vietnam mag lid worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het land heeft een reeks hervormingen doorgevoerd die de weg vrijmaken voor toetreding, zo maakte de WTO vrijdag bekend. Zoals het er nu naar uitziet zal het Vietnamese lidmaatschap begin volgend jaar een feit zijn. De toetreding van het Aziatische land vormt een belangrijke mijlpaal in de economische ontwikkeling van het land. Na China behoort het communistische land tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Dit jaar zal de groei uitkomen op 7,8 procent, zo blijkt uit ramingen van Aziatische Ontwikkelingsbank. Vietnam heeft beloofd dat het invoertarieven en quota in onder meer de landbouw zal verminderen. Daarnaast zal het land stappen ondernemen die de concurrentie in de dienstensector moeten vergroten. De onderhandelingen over het Vietnamese lidmaatschap van de WTO hebben twaalf jaar geduurd. 

De nettowinst van het Amerikaanse olieconcern Chevron is in het derde kwartaal met 40 procent gestegen tot meer dan 5 miljard dollar. Chevron kon net als zijn branchegenoten Shell en ExxonMobil profiteren van de hoge olieprijzen, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers. De olieprijs bereikte in augustus een recordniveau van 78,40 dollar per vat en bleef in het derde kwartaal grotendeels boven de 70 dollar hangen. De omzet nam wel licht af, van 54,46 miljard dollar een jaar eerder naar 54,21 miljard dollar. Dat had te maken met een wijziging van de boekhouding. De winst per aandeel kwam uit op 2,29 dollar. Analisten gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 2,04 dollar. De op een na grootste oliemaatschappij in de Verenigde Staten produceerde in het afgelopen kwartaal wereldwijd gemiddeld 2,7 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag. Dat zijn 152.000 vaten meer dan een jaar eerder. De hogere productie is deels te danken aan de overname van branchegenoot Unocal in augustus vorig jaar.

De internationale gemeenschap faalt jammerlijk bij de bestrijding van honger in de wereld. Tien jaar na de Wereldvoedseltop van de Verenigde Naties is er maar één trieste conclusie te trekken: de belofte om voor 2015 het aantal hongerigen op aarde te halveren is vals gebleken. Sterker nog, het aantal mensen dat een voedseltekort heeft is zelfs toegenomen. Dat staat in een rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN. Volgens haar jongste gegevens hebben 864 miljoen mensen een tekort aan voedsel. Deze groep is vooral woonachtig in ontwikkelingslanden. De directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, zegt in het rapport dat de rijke landen onvoldoende politieke wil hebben om eindelijk eens wat te doen aan de honger in de wereld. “We hebben geen enkele vooruitgang geboekt en dat is een trieste realiteit.” De internationale hulporganisatie Oxfam liet al weten dat de tijd van beloftes nu echt voorbij moet zijn. “Het probleem van deze wereld is niet gebrek aan voedsel maar gebrek aan rechtvaardigheid. Tegen de deelnemers van de conferentie zeggen we dan ook: kom nu echt in actie of blijf anders thuis,” aldus een zegsman van de organisatie.

Volkswagen-topman Bernd Pischetsrieder heeft afgelopen zaterdag symbolisch de eerste steen gelegd voor een spiksplinternieuwe fabriek in Rusland. De faciliteit komt 160 kilometer ten zuiden van Moskou te staan en moet vanaf september 2008 op volle toeren draaien. Het programma start met de Skoda Octavia, gevolgd door producten van het eigen merk. De faciliteit vergt een investering van 400 miljoen euro. Een bedrag dat Volkswagen maar al te graag spendeert in Rusland, want de automarkt is daar sterk groeiende. “De Russische automarkt is één van de meest interessante ter wereld,” verklaart Pischetsrieder. “Tot nu toe zijn de merken van de Volkswagen Groep alleen vertegenwoordigd door het dealernetwerk, maar als we echt willen profiteren van de groeiende automarkt dat moeten we ook in Rusland bouwen.” De productiecapaciteit ligt in eerste instantie op 115.000 stuks per jaar. Er komen 3.500 Russen te werken.

Slechts één op de vier Amerikanen die het internet afspeuren op zoek naar informatie over hun gezondheid controleren de bron en datum van het nieuws. Dit blijkt uit onderzoek van het Pew Internet Project. Zo’n 10 miljoen Amerikanen, ongeveer 7 procent van de Amerikaanse internetgebruikers, zocht op een willekeurige dag afgelopen augustus online naar medische informatie. Daarmee is het zoeken naar informatie over de gezondheid bijna net zo populair als het online betalen van rekeningen, het lezen van blogs en het gebruik van internet voor het zoeken van werk of een telefoonnummer. De meest gangbare medische onderwerpen waar online naar gezocht wordt zijn specifieke ziektes of behandelmethodes, oefeningen, voorgeschreven medicijnen en alternatieve geneesmiddelen. Slechts 15 procent van de ondervraagden zegt altijd de bron en datum van de gevonden gezondheidsinformatie te controleren, terwijl nog eens tien procent zegt dit meestal te doen. De overige driekwart controleert het soms, bijna nooit of nooit. Een van de redenen dat ze dit niet doen is volgens onderzoekster Susannah Fox dat de meeste gezondheidswebsites deze informatie niet publiceren. Slechts twee procent van de populaire sites publiceert deze info.

Klimaatveranderingen door het opwarmen van de aarde gaan de wereldeconomie 5.500 miljard euro kosten als er niets aan het probleem wordt gedaan. Dat staat volgens de BBC in een rapport van de Britse regering. Volgens de Britse omroeporganisatie zal de klimaatverandering de economische groei met 20 procent verminderen. Vooruitlopend op het rapport van de econoom Nicholas Stern schrijft premier Tony Blair in een maandag in de krant The Sun gepubliceerd artikel dat de wereld afstevent op catastrofale omslagpunten in ons klimaat als het roer niet wordt omgegooid. Maatregelen nu zouden de wereld één procent van het bruto mondiale product kosten, schrijft Stern volgens de BBC in het rapport dat hij in opdracht van minister van financiën Gordon Brown heeft opgesteld. Om de uitstoot van gassen die aan het broeikaseffect bijdragen te verminderen overweegt de Britse regering nieuwe groene belastingen te heffen op goedkope vliegtickets, brandstof en voertuigen die veel vervuiling veroorzaken. Maar in zijn artikel in The Sun schrijft premier Blair dat het klimaatprobleem niet per land, maar over de hele wereld moet worden aangepakt. Iedere afzonderlijke politieke leider, ook die van Amerika, China en India, moet ervan doordrongen raken dat dit bovenaan hun agenda moet prijken, aldus Blair.

De eigenaar van de domeinnaam hell.com heeft de naam niet kunnen verkopen. Hij bood het domein aan voor 2,3 miljoen dollar op een domeinnamenveiling. Maar niemand wil het hebben. Gehoopt werd dat Hell.com een miljoen dollar kunnen opleveren. Maar de bieding op de veiling kwam niet verder dan 500.000 dollar. Ook het domein Iran.com is niet verkocht. Op de veiling wisselden 312 domeinen van eigenaar. De gemiddelde prijs was 47.000 dollar. Het domein cameras.com leverde de verkoper 1,5 miljoen dollar op. De handel in domeinnamen is niet nieuw. In 1999 bracht busines.com een som op van 7,5 miljoen dollar. Sex.com bracht 14 miljoen dollar op en diamond.com 7,5 miljoen dollar.

De diamantindustrie steekt vijftien miljoen dollar in een campagne om het publiek te overtuigen dat er geen bloed kleeft aan diamanten. De handelaren willen zich verweren tegen de film The Blood Diamond waarin Leonardo DiCaprio een huurling speelt die op zoek is naar een zeldzame diamant. In de film wordt de illegale diamantenverkoop in Afrika aangehaald. Rebellen verkopen ruwe diamanten om er hun oorlogjes mee te financieren. De diamanthandelaren, verenigd in het World Diamond Council, ontkennen dat zij bloeddiamanten van guerillastrijders kopen. Dit schrijft de Volkskrant. Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse diamantgigant De Beers vindt de film The Blood Diamond ontroerend, maar ook verleden tijd. “In de jaren negentig maakte de illegale handel waarmee conflicten werden gefinancierd 4 procent uit van de wereldhandel. Tegenwoordig komt meer dan 99 procent van de diamanten uit gebieden waar geen conflicten zijn,” aldus de De Beers.

De Europese aardappel­oogst is in ruim 10 jaar niet meer zo klein geweest als nu. Dat be­weert het Duitse agrarische marktbu­reau ZMP op basis van eigen onderzoekscijfers. Volgens deze schatting is er dit jaar 52,5 miljoen ton gerooid in de Europese Unie. Dat is tien procent minder dan in 2005. In de EU-15 is ruim 40 mil­joen ton geoogst, wat negen pro­cent minder is dan vorig jaar. Van de vier grootste productie­landen Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië ko­men de Britten het beste weg met een opbrengstdaling van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Alleen ten zuiden van de Alpen werden dit jaar normale opbrengsten genoteerd, aldus ZMP. In Vlaanderen meldde het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt eerder dat de opbrengst van de bintjes, die goed zijn voor 60 procent van de aardappeloogst in België, dit jaar met 5 ton gedaald is. De gemiddelde opbrengst in normale jaren schommelt rond de 41 ton per hectare. Door de hittegolf in de maand juli waren er in ons land ook te weinig aardappelen van goede kwaliteit om frieten van te maken.

 

De Australische regering heeft het tweede deel van zijn pakket hulpmaatregelen voor de landbouwers die door de droogte getroffen zijn, bekendgemaakt. Er komt 339 miljoen euro extra beschikbaar. Australië maakt op dit moment de droogste periode mee die er ooit is gemeten. De helft van de landbouwers krijgt er inmiddels hulp. Op dit moment betaalt de Australische regering wekelijks 4,4 miljoen euro aan steun. Ongeveer 15.000 Australische boeren krijgen een tijdelijk inkomen van de overheid en voor 13.000 boeren betaalt de overheid de rente van leningen. In totaal heeft de Australische overheid nu 1,27 miljard euro uitgetrokken voor de getroffen landbouwbedrijven. De Australische minister van Landbouw Peter McGauran sprak het verwijt tegen dat hij de Australische boeren op een onnatuurlijke wijze op hun land houdt. “Veel boeren zijn al gestopt met hun bedrijf”, benadrukt hij. “Onze steun kan hen ook niet op lange termijn op de been houden als het zo slecht blijft gaan. Uiteindelijk gaan ze dan ten onder aan schulden en een gebrek aan inkomen”.

Meer Nieuws