managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

EBU protesteert tegen Olympische ochtendfinales

Posted by managing21 on oktober 30th, 2006

De European Broadcasting Union (EBU) heeft officieel geprotesteerd tegen de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om tijdens de Olympische Spelen in Peking de finales van het zwemmen en een aantal turndisciplines ’s ochtends vroeg te laten plaatsgrijpen. Voor Europa is dat midden in de nacht. 

De EBU benadrukt dat het IOC door deze beslissing met een lange traditie breek. “In het verleden werden die finales altijd ’s avonds georganiseerd, waar het evenement ook plaats had,” protesteert de organisatie. De EBU zegt dat deze beslissing van het IOC een negatief effect zal hebben op de interesse van het Europese televisiepubliek in het evenement. “Maar in realiteit wordt het merendeel van de televisiekijkers op de hele wereld getroffen,” aldus nog de EBU.

EBU-topman Fritz Pleitgen benadrukte zwaar ontgoocheld te zijn in de beperkte interesse van het IOC voor de belangen van de Europese kijkers en zenders, nochtans de belangrijkste regio voor de gratis televisiepromotie voor de Olympische Spelen en de Olympische sport in het algemeen. De EBU zegt te zullen bekijken welke maatregelen er kunnen genomen worden om de belangen van de Europese kijkers te garanderen.

Het inlassen van de van ochtendfinales komt er vooral op aandringen van de Amerikaanse televisiezender NBC. Dat is immers één van de hoofdsponsors van het evenement en door de verschuiving komen die belangrijke finales in de Verenigde Staten in primetime op het scherm.