managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Politieke realitytelevisie in Frankrijk?

Posted by managing21 on oktober 30th, 2006

Het zou wel eens kunnen dat het Franse televisiepubliek in de toekomst een nieuw soort reality-televisie te wachten staat. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Daarbij wordt verwezen naar het voorstel van de Franse premier Dominique de Villepin om de kabinetsvergaderingen voortaan rechtstreeks uit te zenden op televisie. 

De Villepin wil volgens de krant met zijn voorstel het afgebrokkelde contact tussen de Franse politici en de burgers herstellen. De Villepin wil dat de kabinetsvergaderingen, elke woensdag op het Elysée, onder leiding van de Franse president op televisie worden vertoond. Om de bal aan het rollen te krijgen, heeft hij alvast de televisieploegen uitgenodigd op een vergadering van een kabinetscomité over Europa.

Een aantal politici hebben de plannen van De Villepin al weggehoond. Volgens hen zullen de kabinetsvergadering daardoor echte persconferenties worden waar er geen plaats meer is voor debat, maar alleen voor politieke verklaringen en zelfverheerlijking. De echte discussie zou volgens daardoor verbannen worden naar privé-onderonsjes, kabinetscomité’s en gesloten gedeeltes van de agenda van het kabinet.