managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 31st, 2006

Rusland wil graag dat de Europese Unie de voornaamste afnemer van Russisch aardgas blijft. Dat heeft de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Alexander Groesjko maandag tijdens een bezoek aan Portugal verklaard. “Het spreekt vanzelf dat de EU er belang bij heeft dat Rusland een van haar voornaamste energieleveranciers blijft, net zoals het in het belang van Rusland is dat de EU zijn voornaamste energieklant blijft,” aldus Groesjko tegenover de pers. Rusland wil niet dat het gasdossier het enige onderwerp wordt tijdens de onderhandelingen over een nieuw kaderakkoord tussen de EU en Rusland, aldus nog Groesjko. Moskou wil naar eigen zeggen graag tot een ambitieus globaal akkoord komen.

 

De bestuurders van leaseauto’s veroorzaken 2,5 keer meer schade dan bestuurders die in hun eigen auto rijden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij Achmea. Volgens de verzekeraar maken leaseauto’s weliswaar meer kilometers, maar is het verschil toch nog fors. Het vaakst gaat het om een aanrijding, gevolgd door ruitschade, inbraak, diefstal en stormschade. De meeste ongelukken gebeuren op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld bij een klant voor de deur. Negentig procent van de leaseauto’s is van een bedrijf.

De populaire profielensite MySpace gaat controleren of muziek die door gebruikers wordt gepost wel legaal is. Illegale muziek wordt gefilterd. MySpace heeft bekend gemaakt dat het technologie van muziekdatabase Gracenote gaat gebruiken om geposte muziek te testen. Van audiofragmenten wordt een soort vingerafdruk gemaakt, die wordt vergeleken met muziek in de database. MySpace-gebruikers die herhaaldelijk zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal online zetten, wordt de toegang ontzegd.

Sinds de opheffing van het Nederlandse bordeelverbod in 2000 is het aantal seksbedrijven teruggelopen van achthonderd naar minder dan vijfhonderd. Ook de raamprostitutie ging achteruit. In 1999 waren er nog bijna 2.100 werkplekken, maar zes jaar later worden er nog 1.650 geteld. Dat staat in een onderzoek van de belangenvereniging van prostituees De Rode Draad. Ook het aantal klanten liep sterk terug. De Rode Draad spreekt van een ernstige malaise in de seksinsdustrie als het gaat om het klassiek bordeel. Onder de bordelen die nog stand houden, zijn de laatste jaren opvallend veel Thaise salons bijgekomen. Eén op zes is nu Thais. De evolutie is volgens de Rode Draad te wijten aan een toegenomen voorkeur voor de massagesalon en sauna. Ook ziet de Rode Draad een verschuiving naar het uitgaansleven, dat steeds wilder wordt, en de grotere seksuele vrijheid in de eigen slaapkamer.

Een opgewaardeerde Zenith-raket heeft vanop een ex-olieplatform met succes een Amerikaanse radiosatelliet gelanceerd, zo heeft het lanceerbedrijf Sea Launch meegedeeld. De Zenith-3SL lanceerde vanop het platform Odyssey in de Stille Oceaan, pal op de Evenaar, een vierde satelliet van XM Satellite Radio in een voorlopige geosynchrone baan. De ruim 5,5 ton wegende en door Boeing gebouwde kunstmaan kreeg de bijnaam ‘Blues’ en is de vierde ten behoeve van zeven miljoen Amerikaanse abonnees die mobiel naar de radio luisteren. Eveneens Sea Launch lanceerde de vorige drie telgen van deze satellietfamilie, met name in 2001 en 2005. SpaceSystems/Loral bouwt een vijfde exemplaar dat ook van op zee zal vertrekken. Het betrof de 23ste lancering van Sea Launch. Sea Launch is een project van het Amerikaanse concern Boeing, de Russische raketbouwer Energija, de Oekraïense raketbouwers Joesmasj en Joesnoje en de Noorse scheepsbouwer Kvaerner.

China zal binnen vier jaar ongeveer vijftig nieuwe luchthavens gebouwd hebben om tegemoet te komen aan de sterk groeiende noden inzake binnenlands en buitenlands passagiers- en goederenvervoer. Dat heeft Gao Hongfeng, de Chinese viceminister van Burgerluchtvaart, gezegd aan de vooravond van de opening van de Airshow China in Zhuhai. Tegen 2010 zal het aantal passagiers met 14,5 procent groeien om 270 miljoen reizigers per jaar te bereiken. De goederentrafiek zal met 13 procent toenemen tot 5,7 miljoen ton, aldus Hongfeng. Om op deze evoluties in te spelen zal China een vijftigtal kleine en grote luchthavens bouwen. China zal dan in totaal 190 luchthavens tellen, aldus nog de viceminister, die niets zei over de locatie van deze nieuwe luchthavens. Hongfeng sprak zich maandag ook uit voor betere veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart, een verhoging van de frequentie van verbindingen en een betere opleiding om iets te doen aan het tekort aan piloten, luchtverkeersleiders en onderhoudspersoneel.

In verband met de strijd tegen de klimaatsverandering en milieubescherming heeft de Britse regering Al Gore als raadgever onder de arm genomen, zo is maandag bekendgemaakt. Londen heeft zich de voorbije maanden – vooral in tegenstelling tot het beleid inzake Irak – afgekeerd van de milieupolitiek van het (door de republikeinen bestuurde) Witte Huis en is er zelfs tegen ten strijde getrokken. De democraat Gore had zich voor het uitkomen van de film – als vicepresident onder Bill Clinton – reeds geprofileerd als milieubeschermer en iemand die wetenschappelijk onderzoek steunt.

In tien jaar tijd is het aantal werkloze jongeren wereldwijd met 15 procent gestegen. Momenteel zitten 85 miljoen jongeren tussen de 15 en 24 jaar werkloos thuis. Dat maakte de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties bekend. Zo’n 300 miljoen jongeren werken wel, maar blijven onder de armoedegrens, hebben geen vooruitzichten of arbeidsrechten. De ILO spreekt van een banencrisis. “Twee jaar geleden hebben we dit onderzoek ook gedaan en ik had verwacht dat de situatie van werkloze jongeren verbeterd zou zijn,” aldus de onderzoekers. Maar ondanks de economische groei blijken veel landen er niet in te slagen banen voor hen te creëren. De kans op werkloosheid is voor jongeren ruim drie keer zo groot dan voor ouderen. Het ILO stelt dat er 400 miljoen degelijke banen nodig zijn om de crisis op te lossen. Het gaat volgens de onderzoekers trouwens niet alleen meer om laaggeschoolde mensen. De Europese Unie en andere ontwikkelde regio’s slaagden er wel in de jeugdwerkloosheid omlaag te brengen.

Volgens de Britse ngo Oxfam heeft de Amerikaanse koffiegigant Starbucks de Ethiopische koffieboeren een fikse pad in de korf gezet door hen te verhinderen twee types koffiebonen als handelsmerk te laten registreren bij het VS-patentenbureau USPTO. “Daardoor dreigen de Ethiopische koffietelers 90 miljoen dollar aan inkomsten mis te lopen,” aldus Oxfam. Als ze hun slag wel thuisgehaald hadden, dan hadden de boeren volgens Oxfam de controle kunnen behouden over de manier waarop de sidamo- en de harar-bonen op de markt gebruikt worden en hadden ze in dat geval hogere prijzen kunnen afdwingen. Volgens Oxfam heeft Starbucks via de Amerikaanse belangengroep van koffie-importeurs National Coffee Association (NCA) voor de niet-goedkeuring van de patenten geijverd. Zelf ontkent de multinational iets met de zaak te maken te hebben. Onderdirecteur Dub Hay zegt dat het NCA was die Starbucks gecontacteerd had en dat een derde partij de Ethiopische bedoelingen had gemeld. Volgens NCA-hoofd Robert Nelson moeten VS-importeurs op stabiliteit kunnen rekenen en zal het aan het eind van de rit de consument zijn die afhaakt wegens te dure koffie.

Nog nooit eerder sinds de invoering van de euro zijn de Europeanen zoveel leningen aangegaan als op dit ogenblik. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekendgemaakt. In de twaalf landen van de eurozone is de groei aan leningen in een jaar tijd met 11,4 procent gestegen. De groei bereikte in mei al een piek. De kredieten aan bedrijven zijn met 12,7 procent gestegen. Ook daar is sprake van een record. Het enthousiasme om te lenen geeft aan hoe robuust de economie in het EU-gebied is. Die kracht staat in schril contrast met de economische groei in de Verenigde Staten. Die groei bedroeg in het derde kwartaal van 2006 een magere 1,6 procent. Toch is de groei in Europa wereldwijd gezien nog bescheiden. 

Meer Nieuws