managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wereldwijde arbeidswereld verenigt zich

Posted by managing21 on oktober 31st, 2006

De wereldwijde arbeiderswereld wordt één grote beweging. De World Confederation of Labor (WCL) en de International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU) hebben immers beslist zichzelf op te heffen. In Wenen wordt daarop de International Trade Union Confederation (ITUC) opgericht. Die zal meer dan 190 miljoen leden tellen.

 

De nieuwe organisatie alleen in China geen leden. Daar is de vakbond immers een verlengstuk van de staat en kan geen enkele onafhankelijke vakbond bestaan. De ICFTU had een ledenaantal van 157 werknemers uit 148 landen, terwijl de WCL 26 miljoen leden had in 116 landen. Tot nu toe stonden beide organisaties in vele dossiers als concurrenten tegenover elkaar.

Nochtans hadden de twee organisaties dezelfde bedoeling, zodat het naast elkaar bestaan van twee entiteiten eigenlijk een verspilling van geld en energie was. Bovendien kan een eengemaakte arbeiderswereld zich ook sterker opstellen tegenover instellingen als het Internationaal Monitair Fonds en de Wereldbank, die een grote invloed kunnen hebben op de situatie van arbeiders in ontwikkelingslanden.