managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 1st, 2006

Vergelijkingssites genereren niet altijd de beste keuze. De internetter geeft daarbij immers zijn voorkeuren aan en vervolgens streept de website af welke cameramodellen niet aan de voorkeuren voldoen. De Nederlandse informaticus Frans Feldberg signaleert dat bijna alle vergelijkingssites werken via de methode van eliminatie. Maar dat kan er volgens Feldberg toe leiden dat de consument dan een product misloopt dat net iets meer kost, maar door andere kenmerken toch voordeliger is. Feldberg ziet meer heil in de methode van compensatie, waarmee de consument zelf een gewicht kan toekennen aan de diverse kenmerken van een product.

Mark Saunders, de nieuwe topman van Levi Strauss, wil het Amerikaanse denimmerk weer op de Europese kaart zetten. Levi Strauss staat, hoewel nog steeds het grootste spijkerbroekenmerk van Europa, niet langer bekend als hot. Een agressieve strategie, die vanuit Brussel wordt aangestuurd door een compleet nieuwe retail-verkoopafdeling, moet hier verandering in brengen. De omzet moet volgens Saunders met 50 procent omhoog. Om dit te bereiken worden er veel winkels geopend. Levi Strauss telt momenteel 316 winkels in Europa. Dit jaar moeten daar 65 winkels bijkomen. Saunders geeft aan dat Levi Strauss nooit voor 100 procent een retailer zal worden. De focus zal altijd blijven liggen op de groothandelsfunctie, maar retail wordt steeds belangrijker in de organisatie. Retail biedt belangrijke voordelen. Zo kan het merk Levi`s in `volle glorie` worden getoond en kan er worden geëxperimenteerd, onder meer door verschillende formats uit te proberen.

Fabrice Brégier, topman van Eurocopter, is gekozen tot algemeen directeur van de in crisis verkerende Europese vliegtuigbouwer Airbus. Brégier gaat samen met bestuursvoorzitter Louis Gallois leiding geven aan Airbus. Dat heeft het moederconcern EADS bekend gemaakt. Net als Airbus maakt Eurocopter deel uit van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. De 45-jarige Fransman wordt bij Eurocopter opgevolgd door de Duitser Lutz Bertling. Brégier neemt zijn nieuwe functie onmiddellijk op. Airbus verkeert in grote moeilijkheden door de aanhoudende productievertragingen van de nieuwe superjumbo A380. De problemen kostten eerder dit jaar al de kop van twee topmannen van Airbus en EADS.

De Britse oliemaatschappij BP wist dat de raffinaderij in Texas waar zich vorig jaar een grote explosie voordeed, niet veilig was. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers, die zich baseren op interne documenten van het concern. Bij de explosie in de Texas City raffinaderij vielen in maart 2005 vijftien doden en 180 gewonden. De onderzoekers melden dat er sprake was van achterstanden in het onderhoud van het complex. Daarnaast was de infrastructuur gebrekkig. BP heeft zich volledig verantwoordelijk verklaard voor het incident en een reeks schikkingen getroffen, waarmee 1,6 miljard dollar is gemoeid. Dit jaar werd BP ook achtervolgd door een reeks problemen. Het concern zag zich genoodzaakt een deel van een olieveld in Alaska tijdelijk te sluiten nadat er door roestvorming lekkage was ontstaan in een pijpleiding.

De oplagecijfers van Amerikaanse dagbladen zijn in de afgelopen zes maanden het scherpst gedaald in minstens vijftien jaar. Het gemiddelde oplagecijfer daalde in de periode tot en met september met 2,8 procent tot ongeveer 43,8 miljoen kranten ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksbureau voor de Amerikaanse uitgeefsector. Volgens het Audit Bureau of Circulations daalde bij de Amerikaanse zondagsuitgaven het gemiddelde oplagecijfer met 3,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor het onderzoek werden de oplagecijfers van 770 dagbladen en 619 zondagskranten in de Verenigde Staten onderzocht. In 1984 bereikte het totale gemiddelde oplagecijfer van Amerikaanse dagbladen nog een piek van 63,3 miljoen stuks. Volgens de onderzoekers geven de cijfers duidelijk weer dat lezers steeds vaker het internet en andere media als belangrijkste nieuwsbronnen gebruiken en de krant links laten liggen. Verder viel op dat de oplagecijfers van kranten die als mogelijk overnamedoelwit bekend staan, zoals The Los Angeles Times en The Boston Globe, harder daalden dan de rest.

Nederland is koploper in het uitbesteden van productontwikkeling naar het buitenland. Dat blijkt uit een onderzoek in Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Bij onze noorderburen blijkt 27 procent van de bedrijven activiteiten verplaatst te hebben naar het buitenland en 17 procent overweegt dat voorbeeld in de nabije toekomst te volgen. Bij 57 procent van de verplaatsing van bedrijfsactiviteiten gingen geen arbeidsplaatsen verloren. In 39 procent van de gevallen verdwenen er wel banen in Nederland. Op elke arbeidsplaats die in Nederland verloren gaat, worden er gemiddeld 10,8 nieuwe geschapen op de buitenlandse locatie. De belangrijkste reden voor bedrijven voor offshoring is besparing op arbeidskosten. China en India zijn hiervoor favoriete locaties.

Het aantal piratenaanvallen op zeeschepen is door grotere waakzaamheid van de autoriteiten in de eerste negen maanden van dit jaar gedaald, zo heeft het Internationale Scheepvaartbureau (IMB) in Kuala Lumpur woensdag gezegd. Van januari tot en met september deden zich over de hele wereld 174 piratenaanvallen voor, vergeleken met 205 in dezelfde periode vorig jaar. In 113 gevallen werden geschepen geënterd en in elf gevallen gekaapt. Zes zeelui werden gedood, twintig ontvoerd en 163 gegijzeld. De meeste aanvallen deden zich voor in Indonesische wateren, maar hier is het aantal gevallen met een derde gedaad, tot veertig. De gevaarlijkste haven ter wereld is die van Chittagong in Bangladesh, waar 22 overvallen en 11 pogingen daartoe werden gemeld, aldus het IMB.

Al-Jazeera, de populairste nieuwszender in de Arabische wereld, begint op woensdag 15 november met uitzendingen in een Engelstalige versie. Dat heeft het station bekend gemaakt. De in Qatar gevestigde zender ontvouwde vorig jaar de plannen voor een tegenhanger van CNN en de BBC. Al-jazeera, dat tien jaar geleden begon, bracht de afgelopen jaren geregeld berichten bij monde van al-Qaeda en Osama bin Laden, en kreeg daarmee een anti-Amerikaanse reputatie. De zender hoopt met de Engelstalige versie tachtig tot honderd miljoen nieuwe kijkers te trekken.

Het Italiaanse Fiat en het Chinese Chery hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van motoren. Chery gaat 1.6 en 1.8 viercilinder benzinemotoren vervaardigen die in een aantal Fiat-modellen zullen worden aangebracht. De auto’s worden onder andere in China gebouwd. Volgens Fiat-topman Sergio Marchionne biedt de overeenkomst met Chery de Italiaanse autobouwer de mogelijkheid om de productlijn van Fiat op internationaal niveau te versterken. “Chery is een jong en modern bedrijf met een solide technische achtergrond,” merkt hij op. “Ik ben blij dat we deze samenwerking kunnen beklinken. We zien een groot potentieel in de relatie met Chery voor een bredere samenwerking in aandrijflijnen en, eventueel, ook andere automotive sectoren.”

De muziekindustrie is tot overeenstemming gekomen met de uitbaters van online ruilnetwerk KaZaA over een vergoeding voor het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde liedjes door gebruikers van het netwerk. Volgens de Amerikaanse muziekuitgevers heeft KaZaA een zogeoemde class action rechtszaak willen voorkomen en heeft de ruildienst ingestemd met een schikking. Bij een class action zaak worden diverse individuele aanklachten op één hoop geveegd en als één zaak behandeld. De hoogte van het schikkingsbedrag is niet bekendgemaakt. De schikking is een nieuwe mijlpaal in de nog altijd voortdurende discussie over de legaliteit van diensten als KaZaA, waarbij gebruikers veelal illegaal gekopieerde bestanden uitwisselen. Veel van de zogenoemde peer-to-peerdiensten hebben zich altijd verweerd door te stellen dat men geen invloed heeft op het handelen van de gebruikers.

Meer Nieuws