managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Microsoft in de bres voor democratie

Posted by managing21 on november 1st, 2006

Microsoft overweegt eventueel om zich terug te trekken uit landen waar geen democratisch regime gevoerd wordt. Dat vertelde Fred Tipson, beleidsconsulent bij het computerbedrijf, tijdens een toespraak op het Internet Governance Forum in Athene. Hij verwees daarbij onder meer naar China, waar de situatie volgens hem steeds slechter wordt. Maar Tipson verdedigde wel het werk dat Microsoft in China levert.

“We moeten beslissen of het vervolgen van bloggers door de Chinese overheid het voor Microsoft nog langer mogelijk maakt om er zaken te doen,” aldus Tipson. “We moeten ergens een grens trekken en de trend in China lijkt op dit ogenblik niet de goede kant op te gaan.” Maar Tipson verdedigde wel het werk dat Microsoft in China heeft gedaan en ontkende dat sommige grote bedrijven samenheulden met bepaalde regeringen.

Tipson weerlegde de kritiek dat Microsoft Chinese bloggers helpt blokkeren. “We geven de gebruikers binnen dergelijke regimes juist de kans om zoveel mogelijk informatie te verzamelen,” benadrukte hij. “Dat is het belangrijkste.” Maar hij voegde er wel aan toe dat ook Microsoft de locale wetten moet gehoorzamen, waarbij volgens hem niet vergeten mag worden dat het internet bijdraagt tot de economische rijkdom en de ontwikkeling van de mens.

De Microsoft-strateeg voegde er aan toe dat er geen twijfel kan over bestaan dat het internet de politieke cultuur in China aan het veranderen is. Op dit ogenblik zijn er in China 120 internetgebruikers, terwijl dat er in 1994 amper 80.000 waren. Tipson kreeg daarbij steun van mensenrechtenverdediger Andrew Puddephatt. Die stelde dat toegang tot het internet de gebruiker altijd in contact brengt met informatie die men in de conventionele media nooit zal vinden. “Dat is een belangrijke vooruitgang,” stelde hij.

Microsoft was trouwens niet het enige bedrijf dat tijdens het congres op de korrel werd genomen. Ook Cisco Systems kreeg kritiek omdat het apparatuur heeft verkocht aan de Chinese politie. Die zou gebruikt kunnen worden om dissidente commentaren te filteren. Cisco-zegsman Art Reilly stelde dat er veiligheidsmaatregelen moeten uitgewerkt worden om de verdeling van informatie te beschermen, bijvoorbeeld om kinderen af te schermen van pornografie. “Het is ook die technologie die in China wordt gebruikt,” aldus Reilly.