managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Drie sterren voor Didier Reynders

Posted by managing21 on november 1st, 2006

Op uitzondering van Frankrijk voert België het slechtste financiële beleid van de hele Eurozone. Dat heeft de zakenkrant Financial Times berekend. De Britse krant noemt Ierland de beste financiële speler van de Eurozone, gevolgd door Nederland en Finland. Minister van financiën Didier Reynders scoort als persoon wel goed.

De ranglijst werd samengesteld op basis van het belastingregime en de financiële gezondheid van een land sinds 2001, want dat zijn volgens de krant immers de kerntaken van een nationale schatbewaarder. Hij moet tekorten terugdringen en belastingstelsels hervormen.

Op het gebied van consumentenbelastingen scoort België volgens de Financial Times zelfs het slechtste van de hele Eurozone. “Maar Didier Reynders kan wel wijzen op zijn indrukwekkend succes bij het terugdringen van de nationale schuld,” geeft de krant toe. Als persoon komt Didier Reynders trouwens wel goed uit de studie van de krant.

Samen met zijn collega’s Karl-Heinz Grasser (Oostenrijk), Jean-Claude Juncker (Luxemburg) en Gerrit Zalm (Nederland), krijgt Didier Reynders van de krant drie sterren toegekend. Volgens de Financial Times is Reynders een sterk nationaal politicus en een stevig economisch roerganger.

Twee sterren zijn er voor George Alogoskoufis (Griekenland), Thierry Breton (Frankrijk), Brian Cowen (Ierland), Eero Heinäluoma (Finland), Pedro Solbes (Spanje), Peer Steinbrück (Duitsland) en Fernando Teixeira dos Santos (Portugal). De Italiaan Tommaso Padoa-Schioppa moet het met één ster stellen. “Hij heeft het zakenleven in opschudding gebracht en heeft allerlei budgettruuks uitgehaald, maar hij zal er wellicht in slagen het Italiaanse deficiet te beperken,” aldus nog de krant.