managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook kosmos krijgt supercomputer

Posted by managing21 on november 1st, 2006

Onderzoekers aan de University of Florida bouwen een supercomputer die in staat moet zijn om in de ruimte te overleven. De computer zou in 2009 door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gelanceerd worden en moet honderd keer krachtiger zijn dan alle technologie die nu rond de aarde cirkelt.

Het magazine The Register stelt dat de ruimtecomputers decennia van technologische vooruitgang hebben gemist omdat alle elektronische onderdelen moeten beschermd worden tegen cosmische straling. “Dat maakt de apparaten trager en logger, wat geen voordeel is wanneer gewicht cruciaal is,” aldus het magazine.

Toch heeft men volgens het magazine ook in de ruimte krachtiger apparatuur en snellere verbindingen met de aarde nodig. “Men kan slechts een beperkt aantal bits per seconde doorsturen,” vertelde onderzoeker John Samson aan The Register. “Daardoor zijn wetenschappers heel beperkt in het soort onderzoek dat ze kunnen doen.”

De nieuwe technologie moet de ruimtesondes ook toelaten autonomischer te werken en bijvoorbeeld zelf koerscorrecties uit te voeren. “Dat is met de bestaande technologie in de ruimte onmogelijk,” benadrukte computerdeskundige Alan George van de University of Florida. De onderzoekers zijn trouwens niet op zoek naar lichter en kleiner materiaal, maar naar manieren om de computer in een stralingsomgeving te laten werken.

Daarbij zouden computers gebruikt worden die verschillende circuits hebben en bij het optreden van fouten naar een gezond circuit overschakelen terwijl ondertussen het defecte circuit door de computer zelf gecontroleerd en hersteld wordt.