managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 2nd, 2006

In Nederland is anoniem solliciteren geen noodzaak. Nederlandse werkgevers discrimineren immers nagenoeg niet op etniciteit bij het uitnodigen van sollicitanten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse ministerie van economische zaken. Volgens de onderzoekers hangt het vooral van de opleiding en werkervaring af of men voor een gesprek wordt uitgenodigd. De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat werkgevers het belangrijk vinden dat een sollicitant iets te vroeg komt voor het gesprek, dat hij of zij geen opvallende piercings of tatoeages heeft, laat blijken dat hij iets weet van het bedrijf en dat hij de interviewer recht in de ogen kijkt. Wie door een werknemer aangeraden wordt, heeft dubbel zoveel kans om uitgenodigd te worden op gesprek. 

De Amerikaanse internetgigant Google blijft maar uitbreiden. Deze week werd bekend dat het bedrijf de webdienst JotSpot heeft overgenomen. Deze site maakt het mogelijk om zogeheten ‘wiki’s’ te creëren: veelal zakelijke documenten waar door verschillende mensen online aan kan worden meegewerkt. Het is niet bekend hoeveel Google voor de wiki-dienst heeft neergeteld. JotSpot is drie jaar geleden opgericht. “We zagen al de overname van Writeley en de lancering van Google Groups, Spreadsheets en Google Apps, dus het was voor ons vrij duidelijk dat Google dezelfde opvatting had als wij als het gaat om het creëren, beheren en delen van informatie via internet,” aldus JotSpot-topman Joe Kraus.

Het internet telt sinds vorige maand 100 miljoen sites. Het gaat dan om pagina’s met een domeinnaam en met inhoud. Dat heeft de Amerikaanse onderneming Netcraft gemeld, die al sinds 1995 de groei van het wereldwijde web in kaart brengt. Volgens het bedrijf is er sprake van een mijlpaal. Iets meer dan de helft van alle internetsites is overigens niet of nauwelijks „actief”, er zijn geen updates en ze trekken nagenoeg geen surfers. De groei wordt momenteel vooral veroorzaakt door het midden- en kleinbedrijf en bloggers die zich massaal melden op het net. De grootste groei doet zich voor in de VS, Duitsland, China, Zuid-Korea en Japan. Netcraft telde in 1995 nog maar 18.000 websites. In mei 2004 waren dat er al 50 miljoen. Een woordvoerder zei donderdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de groei er nog lang niet uit is. Steeds meer particulieren weten de weg naar het internet te vinden nu het ontwerpen en daadwerkelijk presenteren op het net tegenwoordig een fluitje van een cent is door handige software.

De CIA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een nieuw computersysteem in gebruik genomen dat de onderlinge communicatie sterk moet verbeteren. Het systeem is gebaseerd op de zeer populaire Wikipedia, de encyclopedie op internet die iedereen kan bewerken en aanvullen. Volgens de jongste editie van The Los Angeles Times is Intellipedia al in gebruik bij zestien geheime diensten. Het systeem is niet toegankelijk voor het publiek en ook niet voor politieke gezagsdragers. Alleen ongeveer 3600 analisten en andere medewerkers van inlichtingendiensten hebben toegang tot het netwerk.

Het Duitse industriële conglomeraat en de vrachtwagenbouwer MAN heeft in het afgelopen kwartaal de winst meer dan weten te verdubbelen. De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 321 miljoen euro tegen 114 miljoen een jaar eerder in dezelfde periode. De omzet steeg met 18 procent tot 3,3 miljard euro. Dat maakte MAN donderdag bekend. MAN spaarde het afgelopen kwartaal flink om de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania in te lijven. Zo verkocht de onderneming bedrijfsactiviteiten die niets te maken hadden met vrachtwagenproductie, turbines en industriële dienstverlening. Verder verlaagde MAN de productiekosten om zo meer geld in de knip te houden. Tot op heden heeft Scania de boot afgehouden.

Jos Peeters, de oprichter van de ter ziele gegane Easdaq-beurs, probeert het volgend jaar opnieuw met Equiduct. Equiduct zal normaal gezien in het tweede kwartaal van 2007 van start gaan met de handel in enkele honderden aandelen uit de hele Europese Unie. Op termijn hoopt die nieuwe beurs ruim 15 procent van de Europese aandelenhandel aan te trekken. Equiduct zal in tegenstelling tot Easdaq geen beursintroducties organiseren. De groep krijgt haar hoofdzetel in Leuven en moet vanaf 2008 rendabel zijn.

Easdaq, de ter ziele gegane beurs voor groeiaandelen, wordt volgend jaar een beurs met meer dan 500 grote Europese aandelen. “Onder de nieuwe naam Equiduct willen we institutionele spelers een sneller en goedkoper alternatief platform aanbieden,” zegt eigenaar Jos Peeters. Peeters vertrouwt op het hoogstaande handelsplatform van de gewezen groeibeurs om marktaandeel in te pikken. Bovendien zijn de banken vanaf 1 november 2007 verplicht de beurzenuitbaters met elkaar te vergelijken, zodat de belegger-cliënt de voordeligste transactie doet. Dat is een gevolg van een Europese richtlijn over de handel in financiële producten. Equiduct zal in tegenstelling tot Easdaq geen beursintroducties organiseren. “In die markt zijn er met Euronext, Alternext en het Londense AIM te veel concurrenten. Ze is bovendien erg wisselvallig, zoals al hebben ondervonden,” zegt Peeters. Chi-X, het nieuwe platform van beursmakelaar Instinet, is de meest vergelijkbare concurrent van Equiduct. De groep krijgt haar hoofdzetel in Leuven en moet vanaf 2008 rendabel zijn.

De wereldwijde vennootschapsbelasting is de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG. Het gemiddelde tarief in de wereld is in tien jaar tijd gedaald van 37,7 procent naar 27,1 procent. De oorzaak ligt volgens de consultant bij de grote concurrentie tussen landen om zo veel mogelijk – buitenlandse – bedrijven, banen en investeringen aan te trekken. De grootste strijd speelt zich af tussen de kleinere landen. Het meest opvallend is Ierland, dat zijn tarief heeft teruggebracht van 40 procent in 1993 tot 12,5 procent dit jaar. Deze verlaging heeft een enorm positief effect gehad op Ierland, dat is uitgegroeid tot één van de sterkste economieën in Europa. De zeven machtigste landen hebben de hoogste tarieven, blijkt verder uit het onderzoek. Japan heeft het allerhoogste tarief met 40,7 procent, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten met 40 procent. Deze landen kunnen zich volgens KPMG hogere tarieven veroorloven door hun grote omvang.

De Deense speelgoedfabrikant Lego kan niet voldoende produceren om de vraag van de eindejaarsperiode te voldoen. Dat heeft Lego-topman Mads Nipper bekend gemaakt. Het probleem is het gevolg van een drastisch saneringsprogramma, dat nodig was om een faillissement te voorkomen. Nipper verwacht daarom in het derde kwartaal slechts een omzetgroei van vijf procent, terwijl de vraag twee keer zo groot is. Er is vooral vraag naar de klassiekers. Ook de Lego-producten uit de Star-Warsserie dreigen uitverkocht te raken. Nipper geeft toe niet op zo’n grote vraag gerekend te hebben. In de jaren negentig probeerde Lego met videospelletjes, films en fietsen nieuwe markten aan te boren. Het werd een mislukking. In 1998 kwam de speelgoedfabrikant voor het eerst in zijn geschiedenis in de rode cijfers. In 2003 maakte Lego 190 miljoen euro verlies. Daarop besloot de leiding terug te keren naar de wortels van het bedrijf en zich weer te richten op de productie van de plastic knutselblokjes.

In 1999 verklaarde 65 procent van de landbouwers wellicht nooit een beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid te zullen afsluiten. In 2006 heeft ruim 90 percent van de ondervraagden interesse in één of meerdere beheersovereenkomsten. Het aantal bedrijven met een of andere vorm van natuurvriendelijke landbouw is in die periode gestegen van 26 naar 31 procent. Dat blijkt uit een enquête van de Boerenbond. Op dit ogenblik heeft 19 procent van de landbouwbedrijven een beheersovereenkomst gesloten. Nog eens 27 procent heeft concrete plannen of doet aan natuurvriendelijke landbouw zonder beheersovereenkomst. De toegenomen interesse geldt voor bijna alle vormen van milieuvriendelijke landbouw. Biologische landbouw vormt een belangrijke uitzondering. Gangbare telers staan steeds sceptischer tegenover de biologische productiewijze. In 1999 geloofde 52 procent van de agrariërs dat nevenactiviteiten zoals hoevetoerisme, thuisverwerking en thuisverkoop steeds belangrijker zouden worden. Dat percentage bedraagt nu 71 procent.

Meer Nieuws