managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bezuinigen leidt tot onhygiënische kantoren

Posted by managing21 on november 2nd, 2006

Het ziekteverzuim wordt in de hand gewerkt door onhygiënische werkplekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van Intersafe Groeneveld, dat gespecialiseerd is in de verbetering van het kantoorklimaat. De onderzoekers stelden dat in meer dan veertig procent van de Nederlandse kantoren teveel schadelijke bacterieën bevinden. Dat heeft volgens hen zijn weerslag op de productiviteit.

 

Tijdens een 250-tal bedrijfsbezoeken werden door de onderzoekers veel schadelijke bacterieën, schimmels en gisten aangetroffen. De meest voorkomende soorten bacterieën kunnen irritaties aan neus, slijmvliezen en ogen veroorzaken. Ook een schimmelsoort die tot longinfecties en allergische reacties kan leiden, werd vaak aangetroffen. De meest gevaarlijke bacterie is legionella, die verkoudheden, griep of hoofdpijn kan veroorzaken, maar ook een fatale afloop kan kennen.

Volgens Intersafe Groeneveld ligt de productiviteit door de ongezonde werkplekken tien tot vijftien procent lager dan normaal. Tevens wordt het ziekteverzuim opgedreven van 1,5 naar 2,5 procent. “We merken dat bedrijven nog drie keer in plaats van vijf keer per week laten schoonmaken,” aldus de onderzoekers. “Het is immers makkelijk om te bezuinigen op de schoonmaak.”