managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook sport op barricades tegen YouTube

Posted by managing21 on november 2nd, 2006

Niet alleen de media overwegen acties te ondernemen tegen de videosite YouTube, ook verscheidene sportfederaties beginnen zich te roeren en overwegen juridische stappen. Ze stellen immers dat op de videowebsite sportfragmenten zijn te zien waarop auteursrechten rusten. 

Google, de moedermaatschappij van YouTube, heeft alvast van de Engelse Premier League en de Deutsche Fussball-Liga al gevraagd om videofragmenten uit de Engelse en Duitse voetbalcompetities te blokkeren. Indien Google blijft toelaten dat dergelijke fragmenten worden gepost, dreigen de twee federaties juridische maatregelen te zullen nemen.

De betrokken sportfederaties wijzen erop dat ze contracten met mediabedrijven hebben afgesloten. Die krijgen het recht om tegen betaling wedstrijden en samenvattingen via het internet aan te bieden. Op YouTube zijn diezelfde beelden echter gratis beschikbaar. De sportfederaties zien dan ook een belangrijke inkomstenbron in het gedrang komen en proberen dat met alle middelen te beletten.

Ook Amerikaanse National Football League (NFL) en National Basketball Association hebben Google al gedreigd met rechtszaken. Ook zij verdienen immers miljarden dollars per jaar met de verkoop van hun uitzendrechten.