managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook machinebouwer tegen YouTube

Posted by managing21 on november 3rd, 2006

De videosite YouTube blijft onder vuur liggen. Eerder al dreigden mediabedrijven en sportbonden met rechtszaken omdat er op de website filmfragmenten worden geplaatst waarvoor auteursrechten gelden, maar nu heeft ook de Amerikaanse machinefabrikant Universal Tube stappen ondernomen tegen de Google-dochter omdat YouTube het bedrijf schade heeft toegebracht door het gebruik van op elkaar lijkende webadressen. 

Universal Tube is op het internet te vinden onder het webadres www.utube.com en het bedrijf zegt dat veel YouTube-liefhebbers per ongeluk op zijn website komt. Die drukke trafiek overbelast volgens het bedrijf de website van Universal Tube. Dat heeft de machinebouwer naar eigen zeggen al veel geld en gemiste contracten gekost. Bovendien zegt het bedrijf door de Australische politie ervan beschuldigd te zijn dat er kinderpornografie op zijn website staat.

“Deze verwarring brengt Universal Tube duidelijk schade toe,” aldus het bedrijf. Universal Tube zegt zijn website al wel tien jaar operationeel gehouden te hebben vooraleer YouTube op de markt verscheen. Daarom eist Universal Tube dat YouTube een nieuw thuisadres zoekt. De machinebouwer stuurt ook aan op een schadevergoeding. Bedragen werden daarbij niet genoemd, maar het zou wel gaan om vele miljoenen dollars.