managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spammers doen aan eiland-hopping

Posted by managing21 on november 3rd, 2006

Er is een nieuwe trend aan de gang bij de spammers. Dat stelt internetbeveiliger McAfee. Het bedrijf stelt dat spammers steeds meer opereren met domeinnamen van kleine eilandjes, zoals het Isle of Man en het kleine tropische eiland Tekelau in de Stille Oceaan. McAfee kwam tot de vaststelling dat de spammers continu van eiland naar eiland reizen. 

Traditioneel gebruikten spammers grote domeinen zoals dot-com, dot-biz of dot-info. Maar door de domeinnamen van kleine eilandjes te gebruiken, proberen ze de spamfilters te ontwijken. Die herkennen de berichten vanuit die kleine gebieden immers niet als spam. Dat maakt de strijd tegen spam volgens McAfee alleen maar nog moeilijker.

McAfee ontdekte de praktijken toen onderzoekers een plotse toename van het gebruik van het st-domein, dat staat voor Sao Tome & Principe, een klein eiland voor de westkust van Afrika. De onderzoekers begonnen de trafiek te volgen en kwamen tot de vaststelling dat de spammers van het ene eiland naar het andere de hele wereld rondreizen. “Een aantal van die eilanden hebben tientallen spamdomeinen per vierkante kilometer,” aldus McAfee.