managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 13th, 2006

Bierbrouwer Heineken dreigt met een tekort aan kratten te komen zitten. Veel Nederlandse bierdrinkers blijken de kistjes immers te gebruiken om tribunes te bouwen, zodat ze het wereldkampioenschap voetbal op televisie geheel in stijl kunnen volgen.Heineken deed in de Nederlandse kranten een oproep om de kratten alsnog terug te brengen. Anders kan de levering van bier in het gedrang komen. Door het mooie weer en het wereldkampioenschap zijn er de afgelopen dagen grotere hoeveelheden bier ingeslagen dan normaal. Volgens een woordvoerder van Heineken hebben veel kratten een nieuwe bestemming gekregen. In een enkel geval worden er zelfs kleine stadions van gebouwd. Voor Heineken dreigt dit nu een serieus probleem te gaan opleveren. Voor een beetje tribune zijn al gauw een paar honderd kratten nodig, aldus de zegsman. Met zijn huidige krattenvoorraad zou Heineken nog tot donderdag verder kunnen.

Het Russische staatsolieconcern Rosneft, dat binnenkort een sprong naar de beurs waagt, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een winst geboekt van 802 miljoen dollar netto. Dit is een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met liefst 72 procent tot 7,52 miljard dollar. Dit heeft Rosneft maandag bekendgemaakt. Het concern meldde verder dat de inschrijfperiode voor de beursgang loopt van 26 juni tot 10 juli. Het energieconcern wil een notering aan de effectenbeurzen in Moskou en Londen. Rosneft hoopt daar ongeveer 10 miljard dollar mee op te halen. Het merendeel van dit geld zal worden gebruikt om de schuld van ongeveer 11 miljard dollar af te lossen. Rosneft is in de jaren negentig ontstaan uit de samenvoeging van verschillende niet-geprivatiseerde delen van de Russische olie-industrie. Eind 2004 nam Rosneft in een door het Kremlin georganiseerde veiling het productieonderdeel Yuganskneftegaz over van het teloorgegane Russische olieconcern Yukos. Daarmee werd Rosneft de op twee na grootste olieproducent van Rusland.

‘In God We Trust’ hoeft niet van de Amerikaanse dollar te worden verwijderd. Een aanklacht ingediend door de atheïst Michael Newdow is maandag door een federale rechter in San Francisco verworpen. Volgens Newdow wordt door de tekst inbreuk gemaakt op de grondwettelijk scheiding tussen kerk en staat, maar rechter Frank Damrell stelde hem in het ongelijk. Newdow heeft laten weten in beroep te gaan. De advocaat uit Sacramento probeerde in 2004 namens zijn dochter de woorden ‘onder God’ te laten verwijderen uit de Pledge of Allegiance, de belofte van trouw die Amerikaanse schoolkinderen met het hand op het hart en de ogen gericht op de vlag elke dag moeten opzeggen. Het Hooggerechtshof liet toen weten geen uitspraak te kunnen doen in deze zaak omdat de gescheiden Newdow geen wettelijke zeggenschap over zijn dochter had.

De Europese Unie streeft naar een tijdelijk akkoord met de Verenigde Staten over gegevens over passagiers die naar Noord-Amerika vliegen. Dat akkoord moet op basis van een andere rechtsgrondslag dezelfde inhoud hebben als de overeenkomst die het Europese Hof van Justitie twee weken geleden om puur wettelijke redenen afkeurde. Dat heeft Europees Commissaris Franco Frattini (justitie) maandagavond gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg. In 2007 wil hij dan met de VS onderhandelen over een nieuw lange termijnakkoord, waarin opnieuw de aard van de doorgespeelde gegevens ter sprake kan komen. In het verleden was ook al met de VS afgesproken dat er op termijn een nieuw inhoudelijk akkoord zou komen. Het Europarlement spande de zaak bij het Hof in 2004 aan, omdat het vindt dat de VS teveel privacygevoelige gegevens wil hebben. In principe moet eind september een nieuw tijdelijk Europees akkoord met de VS rond zijn om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen aparte overeenkomsten moeten sluiten. De Amerikanen willen in de strijd tegen terrorisme tal van gegevens over luchtvaartpassagiers, zoals het soort maaltijden dat zij gebruiken.

De Duitse autofabrikant Volkswagen (VW) wil dat zijn personeel langer gaat werken zonder dat daar extra loon tegenover staat. Het concern hoopt daarmee de productiviteit te verhogen en efficiënter te gaan werken in Duitsland. De werknemers van VW in de zes West-Duitse fabrieken werken nu nog overwegend 28,8 uur per week. Dat moeten er 35 uur worden, zo maakte het concern maandag duidelijk in gesprekken met de vakbond IG Metall.VW zint al langer op maatregelen in Duitsland. In februari liet topman Bernd Pischetsrieder weten dat er 20.000 banen op de tocht staan. Begin mei riep het concern IG Metall op om te gaan onderhandelen over kostenbesparingen. Beide partijen sloten in november 2004 nog een akkoord dat de werkgelegenheid van de ruim 100.000 werknemers tot 2012 garandeert.VW verklaarde maandag dit akkoord niet te willen breken. Personeelsdirecteur Horst Neumann zei wel dat het zeer moeilijk wordt om vast te houden aan het aantal van 100.000 werknemers in West-Duitsland.

De Europese Unie heeft maandag een samenwerkingsakkoord gesloten met Albanië, het voorheen maoistische Balkanland dat nu lid wil worden van de Europese Unie. Het akkoord voorziet in grotere vrijheid voor Albanezen om in de Europese Unie te werken. Het streeft ook naar een vrije handel binnen tien jaar. Albanië belooft van haar kant om de wetgeving in lijn te brengen met die van de Europese Unie (EU). Albanië is het derde Balkanland met een zogeheten stabilisatie- en associatieakkoord met de EU, wat vaak gezien wordt als voorportaal van EU-toetreding. Macedonië en Kroatië gingen Albanië voor en zijn inmiddels kandidaat-lid van de Europese Unie. In 1992 opende het land zich voor de buitenwereld, maar bleef straatarm. De armoede werd nog erger toen inwoners in 1997 veel geld verloren met piramidespellen. Inmiddels draait de Albanese economie iets beter. De Europese Unie pompte de laatste jaren 1,2 miljard euro hulpgeld in het land.

Volkswagen is van plan zijn de topmerken Lamborghini en Bugatti af te stoten en de Phaeton te schrappen. Althans, dat schrijft de Leipziger Volkszeitung. Het bericht wordt door de Duitse autobouwer afgedaan als onzin. “Volkswagen overweegt niet om de merken te verkopen,” laat een woordvoerster weten. “Ook de productie van de Phaeton willen we niet staken.” Volgens het krantenartikel wordt er momenteel in de concerntop gesproken over het verkopen van Lamborghini en Bentley, alsmede het voortijdige afscheid van de Phaeton. In het artikel wordt een onbekend persoon geciteerd, die uitlegt dat de sportwagenmerken meer glitter voor het imago van het concern zijn en dat de ontwikkeling van de volumemerken – de core business – worden vergeten. Maar wel moet er flinke kostenbesparingen worden doorgevoerd.

Ongeveer 38 procent van de Belgische jongeren heeft een eigen blog. Daarmee staat België aan de leiding van het Europese peloton waar het gemiddelde 18 procent is. Dat blijkt uit de resultaten van de universitaire studie Mediappro die bij 9.000 jongeren uit negen landen werd gehouden. Ongeveer 90 procent van de Europese jongeren tussen 12 en 18 maken gebruik van het internet en meer dan 70 procent gebruikt het internet voornamelijk om te communiceren. Uit de studie blijkt ook dat het internet vooral thuis wordt gebruikt. De jongeren surfen op het internet om dingen op te zoeken en om naar muziek te luisteren. Maar internet wordt vooral gebruikt om te communiceren via het programma MSN. De jongeren verklaarden ook dat ze vaak muziek en andere bestanden downloaden zonder dat ze een grote kennis hebben van de risico’s die ze lopen. Vooral meisjes zijn actief met alles wat met bloggen te maken heeft.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Amerikaanse televisiezender NBC willen dat de zwemfinales bij de Spelen in 2008 in Peking worden verplaatst naar de ochtend. Dit meldt de website swimnews.com. De wereldzwembond FINA zou het verzoek in overweging hebben. Zwemmen wordt met de Amerikaanse ster Michael Phelps gezien als belangrijke publiekstrekker voor NBC. Door het tijdsverschil met Azië staan de finales nu op een voor Amerika ongunstige tijd geprogammeerd. De Australische zwemcoach Alan Thompson zegt dat een dergelijke verschuiving alleen om de juiste reden kan worden gemaakt. “Een ding kun je niet verkopen en dat is de intregriteit van de sport,” stelt hij. “Het gaat er om dat je omstandigheden moet creëren om de beste prestaties te krijgen. Ook als het niet verandert, zal NBC de wedstrijden ongetwijfeld uitzenden.”

De Verenigde Staten namen vorig jaar 48 procent van de militaire uitgaven in de hele wereld voor hun rekening. Washingtons behoefte aan wapentuig was ook verantwoordelijk voor de wereldwijde stijging van defensieuitgaven in 2005 met 3,4 procent tot 1118 biljoen dollar, zo’n 885 miljard euro. Dat komt neer op 173 dollar per inwoners van de aarde. Volgens het jaarlijkse rapport van het Stockholm Internationaal Vredes Onderzoeks Instituut (SIPRI) worden de Verenigde Staten op grote afstand gevolg door landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en China, die ieder tussen de 4 en 5 procent van de militaire uitgaven voor hun rekening nemen. Rusland behield in 2005 zijn eerste plaats op de ranglijst van landen die wapens verkopen. Moskou nam bijna een derde van alle wapens die in dat jaar van eigenaar verwisselden voor zijn rekening.