managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 6th, 2006

De Russische regering heeft een houdstermaatschappij opgezet waarin de grootste vliegtuigfabrikanten van Rusland worden ondergebracht. De houdstermaatschappij United Aircraft Corporation OAK moet de Russische vliegtuigindustrie nieuw leven in blazen door de krachten te bundelen. Ook moet het moederbedrijf de concurrentiepositie van de Russische vliegtuigindustrie in de wereld bewaken. Onder het dak van OAK worden fabrikanten van zowel militaire als civiele vliegtuigen ondergebracht, zoals Irkut, MiG, Iljoeshin, Sukhoi en Toepolev. De leiding komt in handen van MiG-topman Alexei Fjodorov. De Russische vliegtuigindustrie verkeert sinds de val van het communisme in grote moeilijkheden door een nijpend gebrek aan investeringen. De vliegtuigvloot van de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot is ernstig verouderd en moet dringend worden gemoderniseerd. Sinds 2005 heeft het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS een belang van 10 procent in de Russische fabrikant van gevechtsvliegtuigen Irkut. De Russische regering biedt EADS ook een belang van 10 procent in OAK, mits de Europeanen akkoord gaat met een groter Russisch belang in EADS. 

Drie Indonesische toeleveranciers van het Duitse sportartikelenbedrijf Adidas sluiten hun deuren waardoor 18.000 werknemers op straat komen te staan. De bedrijven verkeren in financiële moeilijkheden. Dat meldde The Jakarta Post. De drie ondernemingen leveren schoeisel van Adidas en diens dochtermerk Reebok. De toeleverancier PT Dong Joe Indonesia en zijn dochterbedrijf PT Spotec besloten vorige maand hun activiteiten te staken wegens financiële problemen en het plotse vertrek van de eigenaar naar het buitenland. Bij de fabrieken van de twee bedrijven werken 10.000 mensen. De derde toeleverancier PT Yang werkt momenteel zijn orderboek af en sluit daarna voor enkele maanden de deuren om te herstructureren en nieuwe kredieten af te sluiten, aldus The Jakarta Post. Adidas laat al twintig jaar zijn sportschoenen in Indonesië maken. Het concern liet weten zich zorgen te maken over de werknemers. Het bedrijf probeert vervangend werk voor ze te regelen, aldus een woordvoerder.

China heeft opnieuw maatregelen genomen die de sterke groei van de economie moeten beperken. Banken moeten vanaf 15 november meer reserves aanhouden, zodat ze minder overhouden om uit te lenen. Op die manier wil de regering de grote omvang van de investeringen in het land temperen. De banken moeten voortaan 9 procent van hun tegoeden aanhouden als reserve. Bij banken die het minder goed doen, is dat percentage 9,5, zo maakte de centrale bank vrijdag bekend. De Chinese banken zitten ruim in hun jasje door het Chinese handelsoverschot, dat dit jaar vermoedelijk weer op een recordhoogte zal eindigen. De regering nam een dergelijke maatregel dit jaar al twee keer eerder. Ook is de rente al twee keer verhoogd. Dat leidde ertoe dat de economie in het derde kwartaal wat gas terugnam. De groei bedroeg toen echter nog altijd 10,4 procent, tegen 11,3 procent in de voorgaande drie maanden. Voor het hele jaar voorziet de regering een groei van 10,5 procent.

Lakshmi Mittal grijpt de operationele leiding van de staalfusiegroep Arcelor Mittal. Hij verdrijft daarbij de Luxemburger Roland Junck van de macht. De machtsgreep verstoort het fragiele evenwicht tussen de oude machthebbers bij Arcelor en de machthebbers bij Mittal. Maar volgens sommigen gaat het gewoon om een aanpassing aan de realiteit. Want hoewel Lakshkmi Mittal, in tegenstelling tot zijn zoon Aditya, niet aanwezig was in het directiecomite, was het duidelijk dat hij van in de coulissen de touwtjes in handen had. Alle belangrijke beslissingen dienden van hem groen licht te krijgen. Met deze beslissing wordt niet alleen de greep van de Mittal-clan op het staalbedrijf versterkt, maar wordt ook duidelijk hoe moeilijk het is de twee reuzen te koppelen na een homerische strijd. De terugkeer van Lakshmi Mittal in het dagelijks bestuur kan ook geinterpreteerd worden als een signaal dat de fusie niet zo sereen en snel verloopt als voorzien.

Spanje heeft verklaard dat het de condities versoepelt rondom de overname van het energiebedrijf Endesa. Het Duitse Eon wil Endesa overnemen. De Spaanse overheid ziet ervan af Eon te dwingen om de aandelen in de productie van de hand te doen. Dat verklaarde het Spaanse ministerie van industrie. Met de beslissing voldoet de Spaanse overheid aan de wens van de Europese Commissie. Die vond de eis om dat aandeel te verkopen illegaal. Eon is verwikkeld in een overnamestrijd rondom het Spaanse energiebedrijf. Spanje blijft echter wel vasthouden aan de eis dat de aandelen in Endesa verkocht moeten worden als er een transactie komt, waarbij meer dan 50 procent van de aandelen in Eon worden overgenomen in de komende tien jaar. In september verhoogde Eon zijn bod, nadat het Spaanse nutsbedrijf Acciona zich in de felle overnamestrijd mengde. Eon wil 35 euro per aandeel Endesa neertellen, waarmee het Endesa op 37 miljard euro waardeert, de hoogste overnamesom ooit voor een nutsbedrijf.

Circa zestig Australische koeien krijgen dagelijks een fruitige wijn toegediend, een mix van de druivensoorten cabernet, shiraz en merlot uit de streek van Margaret River. Veehouder John McLeod doet deze bijzondere geste op verzoek van een klant, de bekende Japanse kok Akio Yamamoto. De kok is dol op de Australische wijn van deze streek. Hij stelde daarom voor de wijn aan dieren te geven waarvan op termijn het vlees in zijn keuken wordt bereid. Volgens McLeod vinden de herkauwers het met wijn vermengde eten lekker, want ze eten meer dan voorheen. Yamamoto’s idee is in Japan niet opzienbarend. Japanse producenten van topklasse vlees laten niets na om hun koeien het naar de zin maken. Ze geven hen bijvoorbeeld bier en massages in de veronderstelling dat het vlees te zijner tijd lekkerder zal smaken.

Overstromingen, brandjes en andere ongemakken die het metrostelsel van New York van tijd tot tijd ontwrichten, zijn grotendeels het gevolg van de verspreiding van gratis krantjes als Metro. Dat heeft de directie van het metrobedrijf in de Amerikaanse metropool in een rapport gemeld. Volgens vervoerder MTA waaien dagelijks duizenden ongelezen of afgedankte exemplaren van Metro New York en concurrent amNewYork de rails op. Daar verstoppen de krantjes afvoerputjes waardoor regenwater niet meer weg kan. Ook vliegen af en toe stapels oud papier in brand. Eén en ander leidt regelmatig tot uitval en vertragingen, aldus MTA.

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zondag de sluiting gelast van twee door soennieten gerunde televisiestations. De zenders zouden aanzetten tot geweld nadat oud-president Saddam Hussein ter dood was veroordeeld. Het gaat om de kanalen Zawra TV en Salaheddin. “We accepteren discussies over elk onderwerp, maar we tolereren geen televisieberichten die moord en geweld aanmoedigen,” zei de woordvoerder van het ministerie. Enkele uren later gingen de zenders op zwart. De regering heeft al eerder geklaagd over tv-stations die het sektarische geweld zouden aanmoedigden. Zo moest het pan-Arabische nieuwsstation al-Arabiya haar kantoor in Bagdad in september nog tijdelijk sluiten.

In de eerste acht maanden van dit jaar is voor bijna 25,5 miljard euro aan levende dieren en voeding vanuit de Europese Unie geëxporteerd. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar betekent dat een groei van ruim 10 procent. Opvallend daarbij is wel dat de afzet naar de Verenigde Staten en Azië sinds deze zomer gedaald is in vergelijking met vorig jaar. Azië is met een aandeel van 27,5 procent de belangrijkste afnemer van voeding uit de Europese Unie. Amerika en Afrika volgen met elk ongeveer een aandeel van 16 procent in de afzet naar landen buiten de EU. De export naar Bulgarije, Roemenië, Rusland en Canada vertoont daarentegen wel een forse groei. Maandelijks importeerde de Europese Unie voor zo’n 900 miljoen euro aan voeding uit Azië. De sterke groei van de import heeft ertoe geleid dat de handelsbalans van de handel in voeding en levende dieren met Azië dit jaar een tekort laat zien, terwijl er vorig jaar nog sprake was van een flink overschot.

De Franse markt voor biologische voedingsproducten groeit sinds de eeuwwisseling met gemiddeld 9,5 procent per jaar. Dat is bijna drie keer zoveel als de verkopen van alle voedingsproducten, aldus de organisatie voor biologische voeding l’Agence Bio bij de opening van de biologische beurs Salon Marjolaine in Parijs. Dat staat te lezen in het Agrarisch Dagblad. Vorig jaar werd in Frankrijk voor 1,6 miljard euro aan biologische voedingsmiddelen verkocht. Koploper zijn de zuivelproducten met 326 miljoen euro, gevolgd door groenten en fruit met 264 miljoen euro. Daarna komen brood en meel (190 miljoen euro), wijn en andere alcoholische dranken (189 miljoen euro) en vlees en gevogelte (179 miljoen euro). Volgens l’Agence Bio is de toename grotendeels te danken aan het snel toenemende aanbod bij de supermarkten. Die zijn goed voor bijna 40 procent van de verkopen. De rest wordt via speciaalzaken, markten of rechtstreeks via de boer of tuinder aan de man gebracht.

This entry was posted on maandag, november 6th, 2006 at 7:31 am and is filed under nieuwsoverzicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.