managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Verbod op voedingsreclame heeft weinig invloed

Posted by managing21 on november 6th, 2006

Het verbieden van kinderreclame voor voedingsmiddelen heeft geen invloed op hun eetgewoontes. Dat leidt het magazine Admap af uit een aantal cijfers van landen waar dergelijke beperkingen al zijn doorgevoerd. Amper vijf procent van de kinderen zegt trouwens reclame te volgen. 

In Groot-Brittannië gaan stemmen op om kinderreclame voor voedingsmiddelen te verbieden. “Maar wanneer men de situatie in andere landen bekijkt, lijkt van reclame niet veel invloed uit te gaan,” laat Admap verstaan. “In Zweden is dergelijke reclame altijd al verboden geweest, maar het overgewicht onder kinderen ligt er op hetzelfde niveau als in de rest van Europa. Ook in de Verenigde Staten is er steeds minder kinderreclame voor voedingsproducten. Toch worden de kinderen er steeds dikker.”

Daarnaast wijst het magazine erop dat kinderen ook veel reclame zien in programma’s die niet tijdens de kijktijd voor die leeftijdscategorie uitgezonden worden. Dat zou zelfs oplopen tot zeventig procent van alle bekeken reclame. Om efficiënt te zijn zou kinderreclame voor voedingsproducten volgens het magazine dan ook helemaal moeten verboden worden.

Verder toont onderzoek volgens Admap ook aan dat negentig procent van de kinderen voor gezonde voeding afgaat op de mening van hun ouders. Minder dan twintig procent zou informatie halen uit reclame. Voor amper één procent vormt reclame de belangrijkste informatiebron. “Kinderen weten bovendien zelf heel goed welke voeding al dan niet gezond is,” aldus nog Admap.