managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Noord-Koreanen ontvluchten hongersnood

Posted by managing21 on november 6th, 2006

Steeds meer Noord-Koreanen ontvluchten hun land. Dat zegt de International Crisis Group (ICG). De emigratie zou meer te wijten zijn aan honger en onderwikkeling dan aan politieke onderdrukking. Het zou gaan om duizenden vluchtelingen. Gevreesd wordt dat het hongerprobleem met de komende winter nog veel gevaarlijker dreigt te worden. 

Het World Food Program (WFP) vreest dat het voedseltekort de volgende maanden zal leiden tot een echte hongersnood, zoals die het land in het verleden al geregeld heeft geteisterd. Vitit Muntarbhorn, de mensenrechtengezant van de Verenigde Naties voor Noord-Korea, stelt dat de situatie nog erger dreigt te worden door het terugschroeven van de voedseltoevoer na de Noord-Koreaanse atoomproef.

In de jaren negentig kende Noord-Korea al een erge hongersnood en de International Crisis Group meent dat het land vandaag net zo kwetsbaar is als toen. Dat is volgens de organisatie onder meer te wijten aan het feit dat de Noord-Koreaanse regering eind vorig jaar beslist heeft om het openbaar verdeelsysteem voor voedsel weer in te voeren. De ineenstorting van datzelfde systeem veroorzaakte ook de eerdere hongersnood.

Daarnaast blijken hevige regens in juli bijna tien procent van de oogst vernield te hebben. Zelfs in optimale omstandigheden is het land niet in staat om in zijn eigen basisbehoeften te voorzien. Maar nu is ook de internationale voedselhulp verminderd. Zuid-Korea heeft zijn hulpacties opgeschort en ook China zou nu minder voedsel leveren. Bij de hongersnood van de jaren negentig was er sprake van drie miljoen doden. Van de kinderen zou 37 procent met groeibelemmering kampen en 23 procent met ondergewicht.