managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Phishing kost al meer dan één miljard dollar

Posted by managing21 on november 6th, 2006

Phishing kost nu al ongeveer één miljard dollar per jaar. Dat blijkt uit het rapport ‘The Crimeware Landschape’ van The Anti-Phishing Working Group. De online identiteitsdiefstal wordt volgens de onderzoekers een steeds groter probleem, niet alleen omdat de financiële schade groeit, maar ook omdat er nauwelijks daders gevat kunnen worden.

De onderzoekers stellen dat misdaadbestrijders grote moeite hebben om het phishing-probleem aan te pakken. “De criminelen hebben lijsten met leveranciers van identiteitsgegevens,” aldus het magazine Automatiseringsgids. “De verkopers van de informatie zijn nog wel te achterhalen, maar de kopers blijven meestal buiten schot. Nochtans zijn dat juist de echte criminelen.”

Op dit ogenblik zou nog geen vijf procent van de fraudeurs gepakt worden. Het heeft volgens velen trouwens geen zin om nog meer financiële middelen te investeren in opsporingsmethodes. Zij vinden het meer aangewezen om te investeren in efficiëntere beveiligingemethodes voor de gegevens.