managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Groot-Brittannië wordt online gokparadijs

Posted by managing21 on november 6th, 2006

Groot-Brittannië wil zichzelf opwerpen als een online gokparadijs. Daarmee reageren de Britten op de belissing van de Verenigde Staten om het online gokken te verbieden. De Britse minister van sport Richard Caborn en zijn collega van cultuur Tessa Jowell benadrukten dat ze en kader willen creëren om online gokbedrijven aan te trekken en te regulariseren. 

Tessa Jowell bekritiseerde de Amerikaanse beslissing en stelde dat Groot-Brittannië dat voorbeeld niet zal volgen. “Er is immers een immens groot risico dat de gokindustrie dan ondergronds zou gaan,” benadrukte ze. Daarbij verwees ze naar de drooglegging van de jaren twintig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. “Door de sector buiten de wet te stellen, zou men online gokkers in de handen van criminelen drijven,” merkte ze nog op.

Groot-Brittannië wil daarentegen een wettelijk kader scheppen om de industrie aan bepaalde regels te onderwerpen. Daarin kadert volgens de ministers ook de bescherming van gokverslaafden en het gokken voor minderjarigen aan banden te leggen. In de Verenigde Staten is het voor financiële instellingen verboden om betalingen voor goksites te regelen.

De Britse ondernemers Peter Dicks (Sportingbet) en David Carruthers (BetonSports) werden in de Verenigde Staten in de boeien geslagen omwille van hun activiteiten. Dicks is inmiddels weer in vrijheid gesteld, maar Carruthers wacht nog steeds op zijn proces. Minister Caborn stelde trouwens dat men nog altijd verdachten op vraag van de Verenigde Staten zou uitleveren. “Mensen moeten de wetten van de onderscheiden landen naleven,” benadrukte hij.