managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

CO2-uitstoot auto’s moet wettelijk beperkt worden

Posted by managing21 on november 6th, 2006

Autofabrikanten moeten verplicht worden om bij hun nieuwe modellen de uitstoot van minder van koolstofdioxide te beperken. Dat heeft Europees Commissaris voor milieu Stavros Dimas gezegd. Daarmee reageert hij op de teleurstellende resultaten die de autosector boekt bij het milieuvriendelijker maken van hun auto’s. 

Uit een onderzoek van de federatie Transport & Environment blijkt dat driekwart van de twintig belangrijkste automerken in Europa zijn doelstelling op het afbouwen van de uitstoot van koolstofdioxide niet zal halen. Daarvoor had de sector zich vrijwillig voorgenomen om de uitstoot tegen 2008 terug te brengen tot 140 gram koolstofdioxide per kilometer. Dat zou een daling met 25 procent betekenen tegenover 1995, dat als referentie wordt gebruikt.

De onderzoekers stelden dat Nissan het minst ver staat met zijn vorderingen op het vlak van CO2-uitstoot, gevolgd door Suzuki, Mazda, Audi, Volvo, BMW en Volkswagen. Daarentegen zouden Fiat, Citroen, Renault, Ford en Peugeot hun doelstellingen volgens Transport & Environment wel kunnen halen.

Europees Commissaris Dimas liet weten dat het rapport duidelijk maakt dat de vrijwillige afspraken niet opleveren wat ervan verwacht werd. Daarom wil hij werk maken van een wettelijke limiet op de uitstoot van koolstofdioxide.