managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Onderzoek naar Amerikaans klimaatbeleid

Posted by managing21 on november 6th, 2006

In de Verenigde Staten komt er een onderzoek naar de Amerikaanse benadering van de klimaatverandering. De NASA en het handelsministerie, dat bevoegd is voor de National Oceanic and Atmospheric Administration, moeten uitzoeken of de Amerikaanse regering wetenschappers in overheidsdienst hebben proberen te verbieden om zich vrij uit te spreken over het probleem van de opwarming van de aarde.

In januari van dit jaar maakte James Hansen, directeur van het Goddard Institute for Space Studies, er zijn beklag over dat de regering van president George W. Bush had geprobeerd hem te censureren. Dat gebeurde nadat hij zich in een toespraak had uitgesproken voor een snelle afbouw van de uitstoot van broeikasgassen. Hansen verklaarde dat NASA-verantwoordelijken de pr-dienst had opgelegd zijn toespraken, dossiers en interviewvragen van journalisten te redigeren.

George Deutsch, de man die door Hansen als censor werd gebrandmerkt en door de regering bij de NASA was geplaatst, nam daarop ontslag. Een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature beschuldigden verantwoordelijken van het National
Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ervan om een verslag te blokkeren waarin de sterkte en frequentie van orkanen gelinkt werd aan de opwarming van de aarde.

De NASA en de NOAA beloofden mee te zullen werken aan het onderzoek, maar hebben hun mediabeleid verdedigd. De NASA zegt zijn beleid na de klacht van Hansen herzien te hebben. Begin volgend jaar zullen de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt worden.