managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 7th, 2006

Het internationaal energiebureau IEA voorspelt dat het energiegebruik in 2030 met ruim de helft gestegen is ten opzichte van 2005. De toename komt voor meer dan twee derde voor rekening van de sterk groeiende economieën in China en India. Het olieverbruik zal stijgen tot 116 miljoen vaten per dag tegen 84 miljoen nu. Dat blijkt uit de World Energy Outlook 2006, een jaarlijks IEA-rapport over de toekomst van energie. De uitstoot van koolstofdioxide neemt tot 2030 eveneens met meer dan de helft toe. China verdringt al voor 2010 de Verenigde Staten als grootste CO2-uitstoter. Het toenemende brandstofgebruik komt voor de helft voor rekening van stroomopwekking, slechts een vijfde gaat naar de groei van het gemotoriseerd verkeer. Volgens de IEA is de toename van investeringen door de oliemaatschappijen in de afgelopen jaren een illusie. De oliesector kampt met sterk stijgende kosten bij de zoektocht naar olie. Voor apparatuur en personeel moet fors meer worden betaald, waardoor van een reële stijging van investeringen geen sprake is. 

Puma heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet maar minder winst geboekt ten opzichte van het derde kwartaal in 2005. De omzet steeg met bijna een derde tot 699,2 miljoen euro. De nettowinst van Puma daalde met 5,2 procent tot 87,1 miljoen euro. De Duitse producent van sportartikelen verkocht met name meer in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië. Analisten hadden een hogere omzet verwacht. Het bedrijf gaf de afgelopen periode veel geld uit aan de ontwikkeling en marketing van nieuwe producten. Analisten hadden verwacht dat de winst nog meer was gedaald. Ondanks de winstdaling zei topman Jochen Zeitz dat Puma dit jaar het dividend voor zijn aandeelhouders verhoogt. Ook herhaalde Zeitz het vooruitzicht dat 2007 een recordjaar wordt qua winst en dat de omzet van Puma zal groeien met tussen de 10 en 15 procent.

De Japanse autofabrikant Toyota heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld. Dat meldde het concern bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Toyota zag de winst omhooggaan en plukte daarmee de vruchten van de verkoop van energiezuinige wagens. Netto bedroeg het resultaat over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 405,7 miljard yen (2,7 miljard euro). Dat betekent een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg nog meer en daarmee werden analisten dinsdag aangenaam verrast. Deze winst had een omvang van 581 miljard yen (3,9 miljard euro), een stijging van 44 procent. Over het hele boekjaar verwacht Toyota nu een operationele winst van 2,2 biljoen yen (14,7 miljard euro). Drie maanden geleden ging het concern uit dat dit cijfer op 1,9 biljoen zou uitkomen. De operationele winst in het vorige boekjaar bedroeg 1,55 biljoen yen. Toyota en ook andere Japanse autofabrikanten doen het met name goed in de Verenigde Staten. Ook in Europa is sprake van stijgende verkoopcijfers.

General Motors stapte uit Subaru, Toyota stapte in. Nu doet Toyota hetzelfde bij Isuzu. De Amerikanen nemen afstand van de Japanse pick-up- en vrachtwagenspecialist en Toyota duikt erin. Het gaat om een aandeel van 5,9 procent. De fabrikanten willen profiteren van elkaars kennis op het gebied van motoren. Isuzu staat bekend als dieselspecialist. Daarvan wil Toyota, dat zich voornamelijk richt op benzinemotoren, profiteren. Isuzu zal dan ook binnen de samenwerking de ontwikkeling en productie van dieselmotoren en -technieken gaan aanvoeren, terwijl Toyota zich focust op de benzinemotoren en alternatieve krachtbronnen. General Motors verkocht in april zijn aandeel van 7,9 procent in Isuzu, na een deelneming van meer dan 30 jaar.

De autofabriek NedCar in het Nederlandse Born lijkt weer toekomstperspectief te hebben. Een Chinees consortium met onder meer autofabrikanten heeft vergevorderde plannen om de fabriek over te nemen, wat honderden banen zou kunnen opleveren. Afgelopen weken zouden in het diepste geheim onderhandelingen hebben plaatsgevonden. De Chinezen zouden eerst van plan zijn geweest om in Oost-Europa een autofabriek te bouwen, schrijft het ochtendblad, maar door bemiddeling van Nederlandse partijen kregen zij interese in NedCar. Het consortium zou overwegen om vanuit Nederlands Limburg een nieuw automerk te ontwikkelen voor de Europese markt. De autofabrikant maakte dit voorjaar bekend ruim duizend banen te schrappen omdat Volvo en DaimlerChrysler hadden besloten de bouw van hun auto’s in Limburg stop te zetten. Het Japanse Mitsubishi, eigenaar van de fabriek, werd hierdoor gedwongen om medewerkers buiten de deur te zetten. Momenteel wordt bij Nedcar uitsluitend nog de Mitsubishi Colt gebouwd. In 1999 werden in Born een kwart miljoen auto’s gemaakt. Dat is inmiddels gedaald tot 80.000 exemplaren.

De Chileense autoriteiten denken met vier arrestaties een bende hackers te hebben opgerold die onder meer wordt verdacht van een aanval op de websites van de NASA en enkele Latijns-Amerikaanse regeringen. Het viertal werd opgepakt in en rond de Chileense hoofdstad Santiago. Een van de arrestanten is de bekende hacker Nettoxic. Aan hun aanhouding is een maandenlang internationaal onderzoek vooraf gegaan. De hackers worden verdacht van ruim achtduizend inbraakpogingen. Ze kunnen veroordeeld worden tot vijf jaar cel wegens elektronische sabotage. Volgens de politie waren de vier niet uit op geldelijk gewin, maar deden ze het voor de lol.

Het ooit zo populaire muziekruilprogramma Kazaa wordt nauwelijks meer gebruikt. Nog maar twee procent van de computergebruikers heeft het geïnstalleerd. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête die werd ingevuld door 17.000 abonnees van de nieuwsbrief van de De Digitale Revolutie. Ruim een derde van de ondervraagden gebruikten helemaal geen bestandsuitwisselingssoftware. Limewire is de populairste software onder voor het ruilen van bestanden. Firefox is weliswaar op steeds meer computers aanwezig, dat wil nog niet zeggen dat de alternatieve browser Internet Explorer volledig heeft verdrongen. Bijna tweederde van de dertig procent Firefoxgebruikers start ook Microsofts browser nog regelmatig op. Online e-maildiensten als Hotmail en GMail hebben de traditionelere e-mailprogramma’s nog niet verdrongen. Slechts een derde van de ondervraagden maakt wel eens gebruik van webmail. Outlook en zijn kleinere broertje Outlook Express zijn de populairste mailprogramma’s.

Microsoft blijft zaken doen in China. Dat zei de softwaregigant nadat een hoge beleidsmedewerker had laten doorschemeren dat Microsoft zich uit het land zou kunnen terugtrekken vanwege de aanhoudende repressie van internetgebruikers. Het bedrijf verklaarde echter tegen de Britse omroep BBC dat het niet overweegt zijn activiteiten in China te staken. Microsoft meent juist dat het China door zijn aanwezigheid kan helpen om het land economisch en sociaal op te bouwen. Microsoft ligt, net als veel andere technologiebedrijven, regelmatig onder vuur van mensenrechtenactivisten vanwege zijn aanwezigheid in China. De autoriteiten in dat land blokkeren de toegang tot veel websites en vervolgen onder meer kritische webloggers en journalisten.

De droogte die Australië al vijf jaar in zijn greep houdt, is mogelijk de ernstigste in duizend jaar. Meer dan de helft van de landbouwgebieden in Australië hebben te lijden onder langdurige droge periodes. Die droogte werd tot nog toe aangeduid als de ernstigste in honderd jaar. “Wat we nu zien gebeuren met deze droogte is een angstwekkende blik in de toekomst met de wereldwijde opwarming van de aarde,” aldus een bezorgde premier Mike Rann van de deelstaat South Australia. “We komen nu op onbekend terrein.” Het watertekort treft vooral het stroomgebied van de rivieren Murray en Darling in het zuidoosten van het continent. Die voorzien het belangrijkste landbouwgebied van Australië, een regio ter grootte van Frankrijk en Spanje samen, van water. Zij zouden echter over een half jaar droog kunnen komen te staan. De conservatieve premier John Howard stelt zich afwijzend op tegenover de waarschuwing en zegt dat niemand echt kan weten of dit inderdaad de ergste droogte in een millennium is.

De Verenigde Staten hebben een nieuwe uitzondering bekomen voor het gebruik van de pesticide methylbromide gekregen. In New Delhi gingen de partners van het Montreal Protocol ermee akkoord dat de Amerikanen in 2008 in totaal 5.300 ton methylbromide voor onder meer de teelt van aardbeien en tomaten mogen gebruiken. De Verenigde Staten hadden de toelating voor een volume van 6.400 ton aangevraagd. Methylbromide is verboden in ontwikkelde landen. Jaar na jaar worden echter uitzonderingen toegestaan, onder druk van grootverbruiker Amerika. Het middel staat namelijk niet alleen bekend als desastreus voor de ozonlaag, maar ook kankerverwekkend zijn. De Europese landen maken bezwaar tegen de Amerikaanse aanvraag en zijn bezorgd over de voorraden methylbromide in de Verenigde Staten. Onder grote druk van milieugroeperingen maakte de milieudienst EPA nu bekend dat in de Verenigde Staten 10.000 ton methylbromide ligt opgeslagen. De Europese Unie dringt er op aan dat methylbromide enkel gebruikt zou worden in gevallen van uiterste nood.

Meer Nieuws