managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Groei blogosfeer lijkt te vertragen

Posted by managing21 on november 7th, 2006

De blogosfeer blijft nog altijd groeien, maar die groei begint toch tekenen van vertraging te vertonen. Dat zegt het internetbedrijf Technorati. Dat heeft op dit ogenblik wereldwijd meer dan 57 miljoen blogs op het internet kunnen terugvinden. Daarmee verdubbelt de blogosfeer elke 230 dagen van omvang. Het Nederlands behoort niet langer tot de toptien van de blogtalen. 

Tijdens het voorbije kwartaal werden volgens Technorati elke dag 100.000 nieuwe blogs aangemaakt. Dat is iets minder dan het kwartaal voordien, wellicht grotendeels te wijten aan een betere bestrijding van de zogenaamde splogs (spam-blogs). Daarnaast stelde Technorati vast dat ongeveer 55 procent van de blogs actief zijn en de voorbije drie maand tenminste één keer een nieuw bericht publiceerden.

Dagelijks worden op de blogs ongeveer 1,3 miljoen berichten geplaatst. Dat is iets minder dan het kwartaal voordien, maar nog altijd het dubbele van het volume van het derde kwartaal vorig jaar. Er is volgens Technorati ook een sterke correlatie tussen de leeftijd van de blog en het aantal gepubliceerde berichten en de autoriteit van de weblog. Maar de frequentie van het aantal nieuwe berichten houdt ook een rechtstreeks verband met belangrijke wereldgebeurtenissen, waarbij opmerkelijk meer activiteit waar te nemen valt in de blogosfeer.

De belangrijkste blogtaal blijft nog altijd het Engels (39 procent), gevolgd door het Japans (33 procent), Chinees (10 procent) en Spaans (3 procent). De toptien wordt volgemaakt door het Italiaans, Russisch, Portugees en Frans (2 procent) en Duits en Farsi (1 procent). Dit laatste heeft het Nederlands van de tiende plaats verdrongen.