managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vietnam gaat strijd aan met illegale software

Posted by managing21 on november 10th, 2006

Vietnam voert de strijd op tegen software-piraterij. Daarmee wil het land zo snel mogelijk voldoen aan de voorwaarden van de World Trade Organization. Inmiddels is een eerste bedrijf betrapt op het gebruik van illegale software en beboet. Maar die boete zal in de toekomst volgens de plannen van de Vietname regering gevoelig opgedreven worden. 

Op dit ogenblik bedraagt de maximum boete voor software-piraterij in Vietnam 6.250 dollar, maar de Vietnamese regering wil dat niveau gevoelig optrekken. Daarbij zou het gebruik van illegale software bestraft wordt met een boete die vijf keer hoger ligt dan de officiële aankoopprijs van het programma.

In Vietnam bestaat de gebruikte software volgens de Business Software Alliance voor negentig procent uit piraterij. Dat is één van de hoogste niveau’s van de hele wereld. Een illegale versie van Microsoft Windows kost er amper een halve dollar. Vorige maand werd voor het eerste keer een bedrijf beboet voor het gebruik van illegale software.

Het bedrijf in kwestie is Daewoo Hanel Electronic uit Hanoi. Bij een inval van de politie bleek dat alle software die door het bedrijf werd gebruikt, illegaal was. Het ging om gekopieerde versies van Microsoft Windows, Microsoft Office en Auto Cad voor een totale waarde van ongeveer 62.000 dollar. Er werd een boete opgelegd van 940 dollar. Met de nieuwe regel zou dat kunnen oplopen tot 312.000 dollar.

Vietnam kreeg zopas van de World Trade Organization een formele uitnodiging om lid te worden. Het communistische land probeert zijn wetten en regelgeving nu aan te passen aan de globale standaarden.