managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internetcafés vol gevoelige informatie

Posted by managing21 on juni 14th, 2006

Bezoekers van internetcafés laten ongewild massaal privébestanden achter op de gebruikte computers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse computermagazine PCM. Dat voert aan dat deze conclusies tot nadenken moeten doen stemmen. Het magazine wijst er daarbij op dat situatie niet in alle internetwinkels even slecht is.

De PCM-medewerkers vonden onder meer persoonlijke en zelfs intieme boodschappen van internauten, maar ook het curriculum vitae van een voormalig Europees kaderlid van Xerox. PCM slaagde er bij een aantal internetcafés ook in om zogeheten keyloggers te installeren. Dat is software die elke toetsaanslag in een documentbestand zet, uploadt naar een webserver of e-mailt naar een kwaadwillende hacker. Bovendien was in bijna alle internetcafés het besturingssysteem van de computers eenvoudig aan te passen.

PCM stelt dat vakantiegangers vooraf best twee nieuwe gratis webmailadressen aanmaken. “Alle mail die op het gewone mailadres binnenkomt, wordt naar één van de twee nieuwe accounts doorgestuurd,” aldus het magazine. “Die stuurt het dan weer naar het andere nieuwe adres. Op die manier kan worden vermeden dat iemand het wachtwoord kan kraken of dat in de mailgeschiedenis van de normale account kan worden gezocht naar informatie.”

Het magazine voert wel aan dat het louter om een steekproef ging en niet om een volwaardig onderzoek. Bovendien wordt gesteld dat de sitautie niet in alle internetcafés even slecht is. “Bij Easyinternet wordt de computers wel voldoende beveiligd,” aldus nog het magazine.