managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gazprom dreigt met duurder aardgas

Posted by managing21 on juni 14th, 2006

Europa zal er rekening moeten mee houden dat er in de toekomst meer zal moeten betaald worden voor de invoer van Russisch gas. Dat heeft Russische aardgasmonopolist Gazprom meegedeeld in Sint-Petersburg. Gazprom vertegenwoordigt een kwart van het Europese gasverbruik.

Gazprom-topman Alexaj Miller benadrukte dat de strijd om energiebronnen steeds heviger wordt. “Het tijdperk van goedkope energiebronnen is voorbij,” aldus Miller. “Dat is onder meer het gevolg van de internationale strijd om energiebevoorrading. Er zal dan ook meer moeten betaald worden voor Russisch aardgas.”

Miller voerde aan dat Gazprom van de groeiende behoeft aan gas zal gebruik maken om zijn export van energie te diversifiëren. Hij wees erop dat al gesprekken zijn gestart over de bevoorrading van China. Die export zou na 2011 van start gaan. Hij voegde er aan toe dat Europa nog geruime tijd zal moeten vertrouwen op de aanvoer per pijpleiding omdat aan de import van vloeibaar gas nog altijd grote gevaren zijn verbonden.