managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Shanghai wil financiele wereldmetropool worden

Posted by managing21 on november 29th, 2006

Het Chinese zakelijk centrum Shanghai wil op vijf jaar tijd een financieel centrum met een wereldwijde invloed worden. De stad staat de jongste tijd onder druk wegens een corruptieschandaal en de concurrentie van andere Chinese steden, maar heeft nu een vijf-jarenplan opgesteld om zich definitief tot een financiele hotspot te worden.

Het stadsbestuur van Shanghai wil onder meer dat zijn financiele instellingen hun portefeuilles tegen 2010 verdubbelen. Zij zouden dan een bedrag van 869 miljard dollar moeten beheren. Shanghai zou volgens het stadsbestuur daarbij één vierde van de Chinese financiele markt in handen moeten hebben. Het plan moet de zakelijke wereld en buitenlandse investeerders ervan overtuigen dat Shanghai het centrum zal blijven van de Chinese financiele wereld.

“Een dergelijke stap was nodig, want de reputatie van de stad had zwaar te lijden gehad van een groot corruptieschandaal,” aldus het persbureau Reuters. “Zo werden de plaatselijke communistische partijleider Chen Liangyu en Zhang Rongkun, één van de rijkste mensen van China, gearresteerd omdat ze overheidsgelden zouden misbruikt hebben en gelden van de sociale verzekeringen hadden versluisd naar illegale leningen en investeringen.”

“Bovendien liet de Chinese regering uitschijnen andere financiele centra te willen uitbouw om een groter evenwicht tegenover Shanghai te verwezenlijken,” aldus nog het persbureau. “Shanghai wacht ongeduldig dat China de twee grootste economie van de wereld is geworden. Dat zou over vier jaar een feit moeten zijn. De stad hoopt op dat ogenblik uit te kunnen groeien tot een echt financieel wereldcentrum.”

“Maar er is meer nodig dan hoge torens om een financieel centrum te worden,” merkt Dong Tao, zegsman van Credit Suisse in Hong Kong, op. “Er moet op vele vlakken vorderingen gemaakt worden om dat doel te kunnen bereiken. Shanghai heeft potentieel, maar er moet nog een hele weg afgelegd worden, onder meer op het gebied van verantwoord ondernemen.”

Bovendien is er volgens Tao nog de concurrentie met Hong Kong. In de eerste tien maanden van dit jaar werd op de geldmarkt in Hong Kong 49,6 miljard dollar gegenereerd, terwijl Shanghai tijdens diezelfde periode aan een bedrag van 8,5 miljard dollar kwam. “De kloof tussen Hong Kong en Shanghai lijkt eerder te vergroten dan te verkleinen,” aldus nog Tao.