managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on november 30th, 2006

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft verrassend een opening gemaakt naar haar concurrenten Lufthansa en Air France-KLM. De Madrileense zakenkrant Expansión bericht dat het het bedrijf op langere termijn een fusie met een van de beide maatschappijen niet langer uitsluit. Iberia voelt zich door haar huidige Britse partner British Airways verwaarloosd en kijkt nu daarom uit naar nieuwe bondgenoten. “We voelen ons niet aan British Airways gebonden,” verklaart Enrique Dupuy de Lome, directeur financiën en strategische aangelegenheden bij Iberia, in de krant. “We staan open voor andere bondgenootschappen.” Iberia behaalde in 2005 een winst van 395,8 miljoen euro. Eind vorig jaar stelde de maatschappij een strategisch plan 2005-2008 voor, waarin een personeelsinkrimping van 9 procent of 2.164 arbeidsplaatsen is voorzien.

De Nasa heeft groen licht gegeven voor de lancering van het ruimteveer Discovery op 7 december. De missie dient om verder te werken aan de constructie van het Internationaal Ruimtestation ISS. Als de omstandigheden goed zijn, zal de Discovery gelanceerd worden vanaf het Ruimtecentrum Kennedy, met zeven astronauten aan boord. Het gaat om de derde en laatste lancering van een ruimteveer in 2006 en om de vierde vlucht sinds het dodelijke ongeval met de shuttle Colombia in 2003. De Nasa moet nog veertien vluchten naar het ISS uitvoeren voor 2010, het jaar waarin de shuttle verdwijnt.

Het gerecht in Düsseldorf heeft de aanklacht tegen de zes beklaagden in het proces Mannesmann begraven. De zes, onder wie Deutsche Bank-topman Josef Ackermann, kwamen overeen samen 5,8 miljoen euro minnelijke schikking te betalen. Hiermee komt een einde aan zowat het grootste bedrijfsschandaal in Duitsland sinds de tweede wereldoorlog. Vorige week maakte het parket al bekend dat het akkoord ging met het voorstel van de verdediging om de vervolging te beëindigen en in ruil een som van 5,8 miljoen euro te betalen. In de zaak stonden zes leden van de raad van toezicht van het Duitse gsm-bedrijf Mannesmann terecht. Zij keurden bij de vijandige overname van Mannesmann door het Britse Vodafone in 2000 premies van 57 miljoen euro goed die waren bestemd voor de toplui van Mannesmann.

De Zwitserse groep Centertainment doet een overnamebod op Euro Disney, de uitbater van Disneyland Resort Parijs. Centertainment, dat is gevestigd in de stad Zug, zou gesteund worden door een Amerikaanse investeringsgroep. Euro Disney, dat noteert in Parijs, wordt gewaardeerd op ongeveer 273 miljoen euro. De hoofdaandeelhouders zijn de Amerikaanse mediagroep Walt Disney en de Saudische prins Al-Waleed bin Talal. Euro Disney realiseerde in het voorbije boekjaar een groepsverlies van 73,1 miljoen euro, vergeleken met een verlies 43,7 miljoen euro over het boekjaar voordien. Euro Disney heeft geen winst meer gemaakt sinds het in 2002 ongeveer 610 miljoen euro investeerde in een tweede amusementspark in Parijs. Volgend jaar viert Disneyland Resort Parijs zijn vijftiende verjaardag en wil dat vieren met verscheidene nieuwe attracties.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar belang in land- en sectorgenoot Aer Lingus verhoogd tot meer dan een kwart. Dat heeft de topman van Aer Lingus bevestigd. Ryanair probeert een meerderheid van de aandelen van Aer Lingus in handen te krijgen. Ryanair betaalde 88 miljoen euro om haar belang te verhogen van 19,2 procent tot 26,2 procent. Ryanair lanceerde vorige maand een overnamebod van 1,48 miljard euro op Aer Lingus, maar deze laatste verzet zich. Het bod werd al afgewezen door de Ierse regering en een aantal werknemers-aandeelhouders, die samen bijna 40 procent van de aandelen bezitten. Ook de Ierse miljardair Denis O’Brien, die 2,1 procent bezit, ziet Aer Lingus liever onafhankelijk blijven.

De EU-Commissie heeft een geldboete van 519 miljoen euro opgelegd aan vijf bedrijven actief in synthetisch rubber. Eni, Bayer, Shell, Dow, Unipetrol en Trade-Stomil hadden tussen 1996 en 2002 prijsafspraken gemaakt en klanten verdeeld. Bayer gaf de kartelvorming toe en moet zijn boete van 204 miljoen euro niet betalen. De boete van Shell werd verhoogd tot 160 miljoen euro wegens eerdere inbreuken tegen de kartelwetgeving. Het gaat om de grootste boete die de EU-Commissie ooit oplegde na die van 790,5 miljoen euro voor het vitaminekartel, waarin vooral BASF en Roche betrokken waren.

De Franse regering trekt ruim 400 miljoen euro uit om de nationale automobielindustrie te ondersteunen. Premier Dominique de Villepin zei dat tijdens een bezoek aan de producent van auto-onderdelen Valéo in de Parijse voorstad Bobigny. De bekendmaking van de steunmaatregelen viel samen met de publicatie van een parlementair onderzoeksrapport naar de manieren waarop Frankrijk de verplaatsing van productiearbeid naar lagelonenlanden kan voorkomen. In dat licht past ook de staatssteun aan de automobielindustrie. De komende drie jaar trekt Parijs 150 miljoen euro uit voor her- en bijscholing van ongeveer 20.000 werknemers in de automobielindustrie. Verder wordt het budget voor steun aan onderzoek en ontwikkeling meer dan verdubbeld van 120 miljoen euro dit jaar tot 250 miljoen euro in 2007. Verder worden de fiscale maatregelen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling in de automobielindustrie uitgebreid. Tot slot wil De Villepin de betalingstermijnen in de auto-industrie fors verkorten.

Nokia houdt vast aan de doelstelling om op lange termijn 40 procent van de wereldmarkt voor mobiele telefoons in handen te hebben. Dat heeft Olli-Pekka Kallasvuo, de algemeen directeur van het Finse concern, op de conferentie Nokia World in Amsterdam gezegd. In het derde kwartaal van dit jaar kwamen de Finnen naar eigen zeggen wereldwijd aan 36 procent marktaandeel. Het concern verwacht ook dat de grens van drie miljard mobiele bellers al volgend jaar wordt overschreden, terwijl oorspronkelijk daarvoor 2008 was vooropgesteld. Volgens de Nokia-topman zullen er in 2010 vier miljard mobilofoongebruikers zijn.

De nieuwe Ecuadoraanse president Rafael Correa is van plan olie naar Venezuela te sturen om hem daar te laten raffineren. “Vanaf 16 januari sturen we olie naar Venezuela voor raffinage, want we hebben genoeg geld weggegooid,” zei Correa. Ecuador is de vijfde olieproducent van Latijns-Amerika, maar het land kan slechts een erg beperkte hoeveelheid olie raffineren in eigen land. Daardoor kan het enkel ruwe olie verkopen en is het verplicht afgewerkte producten zoals benzine in te voeren. Dat Correa Venezuela uitkiest voor de raffinage, is geen verrassing. Correa is immers een goede vriend van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

De Russische overheid is van plan om de website Allofmp3.com, die illegaal muziek zou aanbieden, op te doeken. De controversiele Russische website ligt al geruime tijd onder vuur. De muziekindustrie beschuldigt de site ervan goedkoop nummers te verkopen zonder toestemming van de artiesten. Allofmp3 zelf zegt echter binnen de grenzen van de wet te opereren. Rusland heeft nu met de Verenigde Staten afgesproken websites op te heffen die illegale muziek en films aanbieden, zoals Allofmp3. Deze afspraak maakt deel uit van een bilaterale overeenkomst tussen beide landen die de weg vrij maakt voor de Russische toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie.

Meer Nieuws