managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Agressieve games stimuleren emotionele opwinding

Posted by managing21 on november 30th, 2006

Gewelddadige computergames beïnvloeden de hersenactiviteit van jongeren. Dat moet blijken uit een onderzoek van School of Medicine van de University of Indiana. De wetenschappers stelden bij jongeren die dergelijke games spelen een verhoogde activiteit vast in het hersengedeelte waar de emotionele opwinding gesitueerd is.

Bij proefpersonen die geweddadige computergames speelden, werd een grotere emotionele opwinding gemeten, maar tegelijkertijd ook minder concentratie, controle en planning. “Bij spelers die een vredelievender spel voorgeschoteld kregen, werd juist een groter concentratievermogen en minder emotionele opwinding vastgesteld,” aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is het de allereerste keer dat willekeurige proefpersonen zijn onderzocht. De deelnemers werden immers willekeurig ingedeeld bij de twee verschillende groepen. “De opgetekende verschillen moeten dan ook toegewezen worden aan het feit welk spel de proefpersonen voorgeschoteld kregen,” aldus nog de onderzoekers.