managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

London Stock Exchange opnieuw grootste aandelenbeurs van Europa

Posted by managing21 on juni 19th, 2024

De London Stock Exchange (LSE) is opnieuw de meest waardevolle aandelenbeurs geworden. Dat blijkt uit een analyse van het persbureau Bloomberg. Bijna twee jaar geleden verloor de Londense beurs zijn Europees marktleiderschap aan de Bourse de Paris. De totale waarde van de aandelen die op de Londense beurs zijn genoteerd bedraagt momenteel echter 3,18 biljoen dollar, terwijl aan de Bourse de Paris een bedrag van 3,13 biljoen dollar wordt gekoppeld. De Londense beurs zou volgens de experts zijn nieuwe leiderschap vooral hebben te danken aan de vervroegde verkiezingen in Frankrijk.

De London Stock Exchange was jarenlang de grootste aandelenmarkt van Europa, tot ze in november 2022 door de Bourse de Paris werd ingehaald. Analisten legden destijds de schuld voor het waardeverlies van de Londense beurs bij de mini-begroting van voormalig Brits premier Liz Truss, het zwakke Britse pond, de angst voor een recessie en de Brexit. Volgens de experts is anderzijds de instorting van de Franse markt te wijten aan de onzekerheid rond de Franse verkiezingen, terwijl de Britse markt zich na een aantal jaren van ondermaatse prestaties zou lijken te herstellen.

Onzekerheid

De analisten maken gewag van een mijlpaal. De experts merken op dat marktinvesteerders over het algemeen een hekel hebben aan onzekerheid. Dat is momenteel zeker het geval in Frankrijk, waar er heel wat vragen rijzen over de uitkomst van de verkiezingen. De Franse president Emmanuel riep onlangs vervroegde verkiezingen uit nadat bij de Europese verkiezingen in Frankrijk het Rassemblement National van zijn rivaal Marine Le Pen als overwinnaar uit de bus was gekomen.

De bedrijven op de London Stock Exchange hebben een gezamenlijke waarde van 3,18 biljoen dollar. – Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Susannah Streeter, onderzoeker bij analist Hargreaves Lansdown, wijst erop dat in het programma van het Rassemblement National weinig concrete financiële details over de geplande uitgaven staat vermeld. “Financiële markten reageren vaak slecht indien ze niet weten waar het geld voor de toezeggingen van een regering vandaan zal komen”, merkt Streeter op. “Het regeringsbeleid beïnvloedt immers de waarde van obligaties.”

“Wanneer beleggers geloven dat het beleid van een potentiële overheid niet klopt, heeft de rente op obligaties de neiging te stijgen. Dit schaadt vervolgens de waarde van beursgenoteerde bedrijven, want wanneer de obligatierente een bijzonder hoog niveau bereikt, kunnen beleggers vaak meer geld verdienen door geld aan de overheid te lenen dan door het beleggen in de aandelen van een bedrijf.

In het Verenigd Koninkrijk ligt de situatie volgens Streeter compleet anders. “De Labour Party, die momenteel voorop loopt in de peilingen in de aanloop naar de Britse algemene verkiezingen, heeft geprobeerd investeerders en de Britse financiële wereld gerust te stellen”, stipt Streeter aan. “Ook de Conservatieve Partij heeft geprobeerd investeerders van haar aanpak te overtuigen, waarbij kanselier Jeremy Hunt aangaf dat er oplossingen worden geboden voor de uitdagingen waarmee de Londense beurs wordt geconfronteerd.”

Amerikaanse concurrentie

De London Stock Exchange moest de voorbij tien jaar vooral afrekenen met de concurrentie van zijn rivalen uit de Verenigde Staten. “Diverse investeerders en bedrijven lieten zich door Amerikaanse beurzen verleiden”, merkt Streeter op. “Ook een aantal grote bedrijven kozen ervoor om in de Verenigde Staten een notering op de beurs te nemen. Dit heeft de waarde van Amerikaanse aandelen opgedreven, wat vervolgens nog meer bedrijven aanmoedigt om daar naar de beurs te gaan.”

De S&P All-Share Index, die de waarde van elk beursgenoteerd bedrijf in de Verenigde Staten bijhoudt, is de voorbije vijf jaar met meer dan 85 procent in waarde gestegen. De FTSE All-Share Index, die de waarde van elk beursgenoteerd bedrijf in het Verenigd Koninkrijk optekent, heeft tijdens diezelfde periode een waardestijging met minder dan 10 procent laten optekenen. Sinds begin dit jaar heeft de Britse index zich echter hersteld, wat volgens Russ Mold, investeringsdirecteur bij consulent AJ Bell deels te danken was aan de duidelijkheid over de rentetarieven.

“De verwachting is dat deze tarieven dit jaar ergens zullen dalen, wat betekent dat Britse bedrijven voor minder geld kunnen lenen”, geeft Mold aan. “Desondanks zijn de aandelen van Britse bedrijven in verhouding tot hun winsten veel goedkoper dan het Amerikaanse waardepapier. Het is heel waarschijnlijk dat de Amerikaanse bedrijven door beleggers worden overgewaardeerd, terwijl er bij de Britse ondernemingen vooral sprake zou zijn van een onderwaardering.”

“De belangrijkste Amerikaanse beurzen zijn van een handvol hooggewaardeerde technologie-aandelen – waaronder Google, Apple en Amazon – afhankelijk”, merkt Molde op. “Het valt echter moeilijk te geloven dat dit systeem op lange termijn duurzaam zal blijken. Wanneer iedereen aan één kant van de boot zit, zal die uiteindelijk kapseizen.”

Meer over dit onderwerp: