managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wachten is dodelijk voor arbeidsmoreel

Posted by managing21 on oktober 11th, 2007

Eindeloos wachten is dodelijk op de werkvloer. Dat zegt Jared Sandberg, arbeidsspecialist van The Wall Street Journal. Wanneer het werk niet opschiet of onzekerheid heerst, raken medewerkers volgens Sandberg gedemotiveerd of geven er zelfs de voorkeur aan om ontslag te nemen. Hij voert aan dat deze vaststellingen door een aantal wetenschappelijke onderzoeken worden bevestigd.

“De specialisatie op de werkvloer creëert tussen medewerkers een wederzijdse afhankelijkheid, waarbij elke beslissing kan leiden tot vertragingen die het hele arbeidsproces kunnen doen dichtslibben,” aldus Sandberg. “Een project kan slechts zo snel vorderen als zijn traagste participant toelaat. Maar wanneer dat wachten eindeloos wordt, kan dit zware gevolgen hebben voor de moraal op de werkvloer.”

Eindeloze vertragingen leiden er volgens Sandberg toe dat het personeel zich niet langer betrokken voelt bij het werk en het bedrijf. “Het geeft de medewerkers het gevoel slechts een onooglijk onderdeel te zijn van een grote mastodont,” voert hij aan. “Technologie zou daar een antwoord moeten op brengen, maar elke nieuwe technologische vooruitgang blijkt steeds weer nieuwe vertragingen te veroorzaken.”

Sandberg voert aan dat deze vaststellingen ondersteund worden door diverse wetenschappelijke studies. Uit een onderzoek van de Emory University bleek dat proefpersonen zich liever onmiddellijk een elektrische schok lieten toedienen dan te moeten wachten op een schok met een lager voltage. “Dat is wellicht ook de reden waarom sommige mensen bij de vaagste geruchten over ontslagen, beslissen om zelf op te stappen,” aldus de onderzoekers.

“Uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University is gebleken dat patiënten na bepaalde ingrepen sneller herstellen wanneer ze weten dat hun toestand permanent zal blijven dan wanneer ze nog op een eventuele ommekeer kunnen hopen,” werpt Sandberg verder op. “Hoop gaat ten koste van aanvaarding.”